Den senaste veckan har det varit lite stökigt vid kylavdelningen på Ica Nära Klingan, där det pågår en ombyggnation. Målet med arbetet är att få mer butiksyta och ett bredare sortiment. Samtidigt gör butiken en stor miljöinvestering genom att byta till nya, energisnåla kylsystem.
– Vi har tyckt att det har varit lite trångt, särskilt kring mejeriet. Nu behöver vi mer yta så att kunderna ska kunna komma fram med vagn och mötas utan att det blir trångt, säger handlaren Jessica Karmetun.
För att frigöra plats har butiken rivit ett äldre kylrum och bygger nu ett nytt, större längre in i lokalerna. Det innebär att mer av butikens yta kan användas till varuexponering istället för lager.
När ombyggnationen är klar ska butiken ha plats för ett större sortiment.
– Vi kan plocka in fler varor, framför allt snacks, godis, dryck och mejeri. Vi har jämfört oss med andra butiker och känt att vi har underpresterat lite där. Nu får vi utrymme för fler hyllor och bättre kampanjexponering, säger Jessica Karmetun.
Storsatsning på miljövänlig kylteknik
En del av ombyggnationen innebär att samtliga kylsystem byts ut till moderna anläggningar som drivs med CO2 som köldmedium.
– De gamla kylarna hade ett äldre köldmedium. De nya är energisnåla och mer miljövänliga, berättar hon.
Investeringarna landar på omkring 2,5 miljoner kronor, och ytterligare en kylvägg planeras nästa år. Då hamnar totalsumman på cirka 4 miljoner kronor. Renoveringen startade förra veckan, och första delen - den nya mejeriavdelningen - är nästan klar.
– Hela projektet ska vara färdigt veckan innan advent, så egentligen inom några veckor. Det går snabbt, säger Jessica.
Trots trängsel och provisoriska kylar har kunderna varit positiva.
– Våra kunder är jättesnälla och tålmodiga. De ser att det händer något och förstår att det kommer bli bra, säger hon.
"Personalen är fantastisk"
Ombyggnaden har inneburit extra utmaningar även för personalen.
– Det är mycket stök och hög ljudnivå. Men personalen är fantastisk som härdar ut, säger Jessica.
Någon officiell invigning är ännu inte planerad, men Jessica utesluter inte att det kan bli något sätt att tacka kunderna när allt är på plats.


