I år skulle Elna Nilsson ha fyllt 100 år om hon fortfarande levt och det uppmärksammades på flera sätt i Sävsjö under den gångna veckan.
– Hon var en fantastisk person med en outtröttlig energi, säger Maj-Sofie Andersson från Sävsjö hembygdsförening.
Elna Nilssons engagemang för Sävsjö och dess historia tog sig många uttryck. Föreningen Sävsjöflickorna uppmärksammade 100-årsdagen söndagen den 19 februari som var dagen då Elna Nilsson föddes.
Styrelsen hade bjudit in medlemmarna till samling vid ”Elnas träd och bänk” centralt i Sävsjö vid Torkån. Där framförde Pelle Nööjd den egenkomponerade låten ”Trädet” som handlar om hur Elna Nilsson lyckades hindra kommunen från att hugga ner almen på 1980-talet. Mona Brandin läste minnesorden som hon och Jan Brandin skrev i Smålands Dagblad vid Elnas bortgång 2017.
– Det blev ett värdigt och fint 100-årsfirande av Elna som är föreningens skyddsängel, säger Susanne Porsgaard som är ordförande i föreningen Sävsjöflickorna.
– Elna var en av initiativtagarna till vår förening och hon kommer alltid att få behålla sin plats nummer ett på medlemslistan.
Engagemang dokumenterat på film
I måndags uppmärksammade Sävsjö Hembygdsförening 100-årsdagen med att på ordinarie öppettid visa den 90 minuter långa filmen ”Elna Nilsson, ett liv, en kulturgärning”.
Filmen gjordes 2013 av Fredrik Håkansson på uppdrag av Sävsjö Hembygdsförening. Elna Nilsson berättar om sig själv och sitt älskade Sävsjö.
Dåvarande ordförande i hembygdsföreningen Harald Petersson är med och ställer frågor när de tillsammans besöker hembygdsföreningens arkiv, hennes hem på Gränsgatan, hembygdsparken, Västragårds gravfält och Komstad kvarn. Arkivbilder ger oss en uppfattning om hur staden växer fram via nybyggnation, exempelvis foton på när Tegner- och Vallsjöskolan är nybyggda.
Böcker resultat av hembygdsforskning
Elna Nilsson var mycket engagerad i hembygdsföreningen och var i många år föreningens sekreterare och skapade tillsammans med Birger Lindgren de uppskattade årsskrifterna från den första 1972 till hennes sista 2006. Birger Lindgren ritade illustrationer till många av hennes artiklar.
Maj-Sofie Andersson som är kassör i Sävsjö hembygdsförening minns Elna Nilsson med värme.
– Hon var en fantastisk person och med en outtröttlig energi fick hon fram fakta om bygden från exempelvis kyrkböckerna, säger Maj-Sofie Andersson.
Elna Nilsson satt regelbundet i hembygdsföreningens arkiv och dokumenterade och katalogiserade noggrant skrifter, föremål och fotografier. Hon intervjuade också äldre Sävsjöbor om deras liv och minnen. Hon var noggrann med att kunskapen om Sävsjös historia skulle vara lättillgänglig via hennes böcker för kommande generationer.
– Vi beslöt efter hennes bortgång 2017 att döpa vårt nya arkivrum under Stadsbiblioteket till ”Elna Nilssons rum”.
Påläst samhällsdebattör
Elna Nilsson var aktiv i samhällsdebatten och värnade om natur och byggnader. Hon skrev ofta insändare och hade åsikter om kommunens samhällsplanering. Elna Nilsson studerade i flera omgångar, i Stockholm och Norrköping och på universitetet i Lund och så småningom kunde hon titulera sig filosofie magister.
Titeln var aldrig något Elna Nilsson skröt om och hon jobbade som bibliotekarie i många år. Hennes favorittid var när hon blev pensionär och kunde ägna sig på heltid åt hembygdsforskning, sitt författarskap och att guida.
Hennes hembygdsforskning om byggnader, torp, äldre fotografier och människors liv och öden har bland annat resulterat i ett flertal böcker. Ett stort verk är ”Sävsjö - ett samhälles liv och utveckling vid stambanan” som gavs ut 1997, 13 år efter att hon gick i pension. Den beskriver både byggnader, näringsliv och personer i Sävsjö stad.
Ett annat stort projekt var de gamla torpen. Hon gjorde ett stort arbete med att samla in uppgifter om torpen och dess ägare. Man inbjöd till torpvandringar, där Elna Nilsson berättade historien om torpen och dess ägare och skyltar sattes upp. Hennes arbete resulterade i två böcker om torpen i Hjärtlanda och Norra Ljunga socknar.
Engagemang för natur
Elna Nilsson var engagerad i stiftelsen Komstad kvarn som bildades 1987-1988 på initiativ av Birger Lindgren. Hon hjälpte till med lieslåttern på Komstad ängar och var intresserad av botanik. Hon var sekreterare åt Sävsjö Naturskyddsförening i många år och hon deltog också i arbetet med inventering av växter i Småland som genomförs av föreningen Smålands flora.
– Elna sa själv att hon tyckte att hela Sävsjö känns som min familj , minns Britt-Marie Andersson från Sävsjö Naturskyddsförening.
Undertecknad tog över som sekreterare i naturskyddsföreningen och minns framförallt Elna Nilssons rara personlighet. När min dotter satt och bit för bit delade och vände på ett kex så studerade Elna Nilsson henne vänligt och sa:
– Tänk Ebba! Jag har undrat i hela mitt liv hur man bäst äter ett ballerinakex och nu har jag äntligen fått veta det tack vare dig.