
Rektor Henrik Haglund delar nu med sig av sina tankar kring Skolinspektionens rapport gällande Hofgårdsskolan. Han anser att rapporten är balanserad, och att den lyfter både positiva delar samt utmaningar för skolan.
– Jag tycker att det är en bra och genomarbetad rapport, säger han.
I en tidigare artikel berättade SävsjöAppen om Skolinspektionens nya rapport som pekar på brister på Hofgårdsskolan i Sävsjö.
Bland annat rapporterades det om kränkningar mellan elever, vissa otrygga platser på skolan, anpassningar inom särskilt stöd och för lite studiehandledning på modersmål.
Skolans rektor Henrik Haglund lyfter nu sina tankar kring Skolinspektionens rapport.
– Jag tycker att de har gjort ett ordentligt jobb med rapporten. De lyfter både områden utan brister; som undervisning och lärande, betyg och bedömning samt trygghet och studiero, då eleverna överlag känner sig trygga på skolan. De tar även upp våra brister; som anpassningar och särskilt stöd samt kränkande behandlingar, säger Haglund.
– Rapporten bekräftar mycket av det vi fått fram i våra egna enkäter, och som vi arbetar aktivt och löpande med.
Vad tror du det beror på att eleverna upplever kränkningar och vissa otrygga platser, och att vissa lärare inte rapporterar detta vidare till dig?
– Skolan är en gammal byggnad med mycket korridorer. Det är trångt i korridorerna vilket kan bidra till att kränkningar uppstår. Enligt rapporten säger eleverna att det vanligtvis finns vuxna i korridorerna och att viss personal ”går förbi”. Detta är elevernas uppfattning och vi tar detta naturligtvis på största allvar. Personalen ska givetvis se sådant här. Det är vårt yrke att se när saker och ting förekommer.
– Utifrån denna rapport är min bedömning att vi behöver fortsätta förstärka vårt pågående trygghetsarbete. Ingen elev på Hofgårdsskolan skall känna sig förbisedd av någon vuxen. Detta är något vi pratar om på daglig basis i personalgruppen.
Vidtar åtgärder
För att öka tryggheten har rektorn, tillsammans med skolpersonal, redan funderat ut och påbörjat vissa åtgärder.
Bland annat kommer de att flytta på elevskåp för att minska trängsel. De har redan nu ökat antalet personal på rasterna och infört "hemklassrum" för att minska förflyttningar och trängsel.
Haglund berättar också att de har nolltolerans mot kränkningar och aktivt arbetar med studiero i klasserna.
De har också tagit del av en digital plattform kallad "Lajka", för att skapa en tryggare och lugnare vardag för eleverna även utanför skoltid - då de är aktiva på sociala medier.
Hur tänker du kring att myndigheten anser att resurskorridoren kan tolkas som en särskild undervisningsgrupp, där eleverna som deltar inte fått beslut om att delta i en sådan?
– Skolinspektionen anser i sitt beslut att elever som på heltid studerar i resurskorridoren skall anses tillhöra en särskild undervisningsgrupp. Elever som har en klasstillhörighet anses inte delta i en särskild undervisningsgrupp. Detta kommer att korrigeras i de berörda elevens åtgärdsprogram enligt skolinspektionens beslut.
Beträffande bristerna om för lite studiehandledning av modersmålslärare meddelar Haglund att huvudmannen ökar antal timmar för detta ändamål till kommande läsår.
Uppfyller majoriteten av krav
Henrik poängterar att Hofgårdsskolan uppfyller majoriteten av de krav som skollagen ställer.
Han tar upp punkter som att de är en skola i förändringsarbete och att eleverna överlag trivs bra på skolan, även om lokala utmaningar finns för att öka trygghet
Han lyfter även upp att de har många uppskattade lärare, att studieron varierar från mycket bra till mindre bra och att huvudmannen tillsammans med rektorn arbetar aktivt för att få behöriga lärare.
– Jag vet att Hofgårdsskolan haft ett negativt rykte. Men jag har 30 års erfarenhet av att arbeta inom skolan, och 15 år i en ledande position, och jag vet att detta är en skola med engagerad personal och duktiga elever!