
Pensionären Bo Pettersson kritiserar kommunen för beslutet att införa digitala inköp inom hemtjänsten.
Nu svarar Mathilda Kronek, områdeschef för äldreomsorg samt hälso- och sjukvård, och Camilla Karlsson, butikschef på Coop Sävsjö, på kritiken.
– Vi ser det så att det ger mer kvalitetstid för den enskilde, som också får större möjlighet att påverka sina inköp, säger Kronek.
I drygt ett år har nu brukare med hemtjänstinsatser i Sävsjö kommun behövt göra sina livsmedelsinköp via en surfplatta – och beställa från Coop Sävsjö.
Detta efter att kommunen förra året beslutade att genomföra en upphandling för att införa digitala inköp inom hemtjänsten.
Ett år har gått och brukaren Bo Pettersson är inte nöjd med beslutet.
Han upplever att informationen om tekniken och rutinerna har varit otydlig, att det är olyckligt att han inte längre kan handla i sin favoritbutik och att brukarna inte kan ta del av de rabatter som finns i Coops reklamblad.
Mathilda Kronek, områdeschef för äldreomsorg samt hälso- och sjukvård, menar att vissa tekniska problem kan ha uppstått under året, men att de nu ska vara åtgärdade – och att kommunen upplever att de flesta, både personal och brukare, är nöjda med förändringen.
– Överlag tycker vi att det har fungerat väl. Det fanns ett tydligt syfte i att skapa en säkrare hantering för våra brukare. Vi tyckte inte att det var lämpligt att personal hade tillgång till deras pengar och koder, och det fanns brister i hur det tidigare utfördes, uppger Kronek.
– Sedan fanns det även problem med missförstånd när brukarna skrev ner vad de önskade på lappar. Står det "bröd" eller "kaffe" är det lätt att det blir fel, och fördelen nu är att de tillsammans med personalen kan sitta och klicka hem exakt det de vill ha.
Kvalitetstid
Hon uppger vidare att personalen i stor utsträckning anser att det är värdefullt att de nu får mer tid med brukarna, när de inte längre behöver lägga stor del av tiden på att gå till affären och handla.
– Vi ser det så att det ger mer kvalitetstid för den enskilde, som också får större möjlighet att påverka sina inköp, säger Kronek.
– Sen finns det också en arbetsmiljöaspekt. Att gå och bära på kassar blir tungt för vår personal som ofta redan har ett fysiskt krävande arbete.
Har ni haft några utmaningar med implementeringen av de digitala inköpen?
– Vi har haft lite problem med iPadsen. Det tog lite tid att få hem dem, och en del hade lite gamla uppdateringar och så. Det har frustrerat en del brukare och personal, men det är nu korrigerat och åtgärdat, svarar Mathilda Kronek.
– Eftersom vi också har upphandlat Coop har vissa brukare tyckt att det varit jobbigt att inte kunna handla på de butiker de är vana vid, till exempel Ica, Tempo eller Jotos (Hemköp, reds. anm.).
Områdeschefen uppger dock att dagligvaruhandlare på landsbygden har möjlighet att ansöka om EU-bidrag för att möjliggöra bland annat ihopplock av varor och hemleverans till kunder som har svårt att själva ta sig till butiken.
Brukarråd ska införas
Bo Pettersson anser också att det i vissa fall brister i kommunikationen mellan brukare och hemtjänst – och Mathilda Kronek uppger att kommunen ser över hur de kan utveckla och förbättra sina informationskanaler.
– Med den nya socialtjänstlagen som kommer får vi nya krav på oss på ett helt annat sätt, och vi ser även i brukarundersökningarna att vi behöver jobba mer med att ta emot synpunkter och åsikter. Samtliga grupper och enhetschefer kommer framöver höra med brukarna hur det går med den digitala handlingen, säger hon och fortsätter:
– Till hösten kommer det också att införas ett brukarråd inom hemtjänsten där handläggare är med för att informera om vilka insatser man kan ansöka om. Detta ska göra oss mer tillgängliga, så brukarna ska kunna ställa frågor och säga vad som inte fungerar, så att vi kan bli bättre. Det är jätteviktigt att vi får till det, för brukare ska kunna känna sig trygga med att det finns en tydlig kanal att framföra sina synpunkter i.
Rabatter stämmer inte
För att få till logistiken lägger brukarna numera sina beställningar på torsdagen, och får varorna levererade på tisdagen veckan därpå.
Bo uppger att de priser han ser i sitt reklamblad inte stämmer överens med de som finns i beställningsportalen, och att han inte längre har möjlighet att ta del av rabatterna.
Camilla Karlsson, butikschef på Coop Sävsjö, förklarar att det som Bo upplevt till viss del stämmer.
– Vissa delar av rabatterna i reklambladet är desamma som online, och vissa inte. Reklambladen håller på att fasas ut och kommer att försvinna så småningom. Så då får man titta efter rabatterna online, säger Camilla Karlsson, butikschef för Coop Sävsjö.
Olle Pettersson, region- och onlinechef på Coop Väst, uppger att de har 60 olika liknande avtal i Sverige inom digitala inköp, och menar att det sällan brukar vara några problem att brukare tillsammans med hemtjänstpersonal tittar i portalen efter rabatterna när beställningarna görs.
– Det är så det brukar gå till. Att det inte är samma rabatter som i reklambladen beror på att onlinehandeln lever lite sitt eget liv. Det finns andra köpbeteenden på internet, och därför har vi också andra priser.
Han menar att brukarna kan känna sig trygga med att när beställningen läggs på en torsdag, är det den dagens priser och rabatter som gäller – även om varorna plockas ihop och levereras veckan efter.
Mathilda Kronek berättar att det främst är av logistiska skäl som beställningarna läggs veckan innan varorna levereras.
– Coop behöver få möjlighet att packa varorna. Sen har vi många brukare på många olika ställen, så vi har särskilda rundor för Jobbhuset att åka ut – både av miljöskäl och för att få en struktur i det hela.
Ingen medlemsrabatt tisdagar
Något som dock faller bort är det faktum att brukare som får hjälp av hemtjänsten med inköp inte längre har möjlighet att ta del av medlemsrabatten på fem procent som Coop Sävsjö har på tisdagar.
Camilla Karlsson uppger att det beror på att rabatten är kopplad till fysisk betalning i butik – vilket brukarna inte ges möjlighet till, då de numera får fakturor hemskickade istället.
Hur hade du själv känt om din mamma behövde hjälp från hemtjänsten med att handla, men inte fick ta del av rabatten?
– Ja, vad tänker jag om det. Nu handlar jag ju själv åt min mamma, men jag tänker att det hade ju varit bra om det går att lösa, svarar butikschefen.
Ingen ny upphandling
Till hösten kommer grannkommunen Nässjö att påbörja digitala inköp. Men till skillnad från Sävsjö uppger Nässjö kommuns socialchef att de kommer att ta fram ett inköpssystem som gör det möjligt för brukarna att handla från vilken butik de vill i kommunen.
Detta ser Nässjö som en god lösning för både det lokala näringslivet och brukarnas valfrihet.
För Sävsjö kommun finns möjlighet att upphandla tjänsten på nytt efter ett år, enligt nuvarande avtal.
Men kommunen anser att det nya inköpssystemet tillsammans med Coop har fungerat så pass bra att de väljer att fortsätta på samma sätt till åtminstone 1 januari 2026, med möjlighet att förlänga avtalet ända fram till 2028.
Det finns i nuläget inga planer på att förändra systemet.
Inskränker inte detta brukarnas valfrihet i och med att de endast kan handla från en butik?
– Jag tänker att valfriheten ändå finns. Till exempel Jotos i Vrigstad har så att det går att ringa dit, beställa varor och eventuellt få det utkört eller hämta upp. Vi har ju även bidrag man kan få för hemkörning av varor, om man beviljas tjänsten, svarar Mathilda Kronek.
– Men går det via kommunen, alltså tjänsten via oss, har vi genom en upphandling hanterat tjänsten med en butik som vunnit. Anledningen är att Coop uppfyllt kraven – som är mycket hårda och kräver hög säkerhet för den enskilde.