
Polisen och Ung Företagsamhet utannonserade en tävling för elever i högstadiet i Jönköpings län att skicka in förslag på hur risken för att unga rekryteras till kriminella gäng kan minska – och hela tre finalplatser av sju har tilldelats elever från Hofgårdsskolan i Sävsjö, av totalt 31 inskickade bidrag.
För att ta vara på ungdomars perspektiv, idéer och förslag kring ungdomskriminalitet valde polisen i Polisområde Jönköping och Ung Företagsamhet att samarbeta.
Genom detta samarbete anordnades en tävling riktad till högstadieelever i Jönköpings län. Eleverna fick i uppgift att ta fram lösningar för att motverka ungdomskriminalitet och minska risken att unga rekryteras till kriminella gäng.
Hofgårdsskolan var snabba med att haka på, och totalt engagerade sig sex klasser på skolan i tävlingen.
– Jag tror polisen körde igång denna tävling för att få höra tankar från ungdomarna om varför unga kan lockas in i gängkriminalitet, berättar Natalie Lundgren, social mentor på Hofgårdsskolan.
Pengar kan locka
Klasserna som ville delta i tävlingen fick först ta fram ledord som beskrev varför ungdomar kan lockas in i kriminalitet. Utifrån dessa förslag fick varje klass ett ord att arbeta vidare med.
Några av dessa var pengar, status och utanförskap.
– Det är nog lätt att lockas in i sådant om man erbjuds pengar, typ några tusen kronor kanske, säger Bradley Forsi från klass 7B.
– Jag tror inte de tänker på vad de faktiskt kommer behöva göra, för de ser bara pengarna, lägger klasskamraten Mohammed Muzaen till.
Lovisa Anefur från klass 7C fick arbeta med ledordet "utanförskap", som klassen tror kan vara en bidragande faktor till att unga dras in i kriminalitet.
– Om man till exempel har ekonomiska problem i familjen och inte har möjlighet att vara med på allt kompisarna gör kan det nog vara lockande att gå med.
Vad tänker ni om situationen med gängkriminalitet i Sverige?
– Det är ju tråkigt att det sker eftersom det är många som dör, svarar Carl Henriksson från 8A.
Just i Sävsjö kommun har det inte rapporterats om att det förekommer någon gängkriminalitet i samma utsträckning som i många andra kommuner i landet.
Men trots det svarar flera av eleverna på Hofgårdsskolan "ja" på frågan om de vet om eller tror att det finns någon i deras närhet som är, eller kan komma att bli, rekryterad till kriminella gäng.
Elever från finalistklasserna åkte till Jönköping under torsdagen för att presentera sina arbeten. Foto: Frida Ohlin
Finalplatser
Det kanske är just därför eleverna tog tävlingen på så stort allvar att hela tre klasser från Hofgårdsskolan knep tre av sju finalplatser.
Totalt deltog 31 klasser i tävlingen med sammanlagt 775 deltagande elever.
– Det känns kul, säger Lovisa.
– Jag tror någon av våra klasser tar hem det, säger Carl.
Klasserna sammanställde sina tävlingsförslag i en PowerPoint-presentation som de under torsdagen presenterade för representanter från polisen, länsstyrelsen och Länsförsäkringar. Dessa representanter ska i sin tur utse det vinnande bidraget.
Vad har ni kommit fram till i era arbeten?
– Vi har tagit upp förslag på andra sätt att tjäna pengar, såsom att klippa gräs eller ta hand om någons husdjur under semestertider eller så, säger Vilde Stopp från klass 8A.
– Och att det är viktigt att det går att få jobb med. Det finns inte många jobb man kan få i vår ålder. Sen kan det handla om ursprung också, och att det kan finnas fler möjligheter till jobb om det finns mer språkutbildningar, tillägger Lovisa.
Vinsten – en klassfest
Ida Friis, projektledare på Ung Företagsamhet, berättar att de vid flera tillfällen samarbetat med företag och organisationer för att inkludera ungdomar mer i samhällets utveckling.
– Konceptet handlar om att elever praktiskt får vara med och hjälpa till och påverka i en viktig fråga. Ungdomarna är ju framtiden, säger hon.
Ida Friis, projektledare på Ung Företagsamhet. Foto: Pressbild
Eleverna har arbetat fram sina bidrag under tio veckor, och vinsten innebär att klassen får möjlighet till någon form av klassfest – troligtvis en aktivitet och middag.
Varför valdes hela tre bidrag från Hofgårdsskolan ut?
– De hade väldigt konkreta lösningar, och det märktes att de hade jobbat hårt med sina bidrag. De var väldigt genomarbetade, svarar Ida Friis.
– Vi har märkt ett stort engagemang. Vi var ute och besökte en skola i Bodafors bland annat och märkte att uppgiften bidragit till ökade samarbeten i klasserna. Det var kul att få se hur de har jobbat!
Natalie Lundgren och sociala mentor-kollegan Petter Svenborn är stolta över elevernas hårda arbete med uppgiften.
– De har verkligen gjort ett toppenjobb, och att de är i final är jättekul!