
Sedan drygt ett år tillbaka kan 93-årige Bo Pettersson inte längre handla varor från sin favoritbutik – eller ta del av rabatterna i den butik han numera måste handla från.
Detta sedan Sävsjö kommun övergick till digital hantering, vilket innebär att brukare som får hjälp med inköp av hemtjänsten enbart kan handla från Coop i Sävsjö.
I många år har Bo Pettersson, 93, fått hjälp från hemtjänsten att inhandla sina dagligvaror från sin favoritaffär Ica Klingan.
Men sedan ett år tillbaka har han i stället fått försöka anpassa sin inköpslista till Coop Sävsjös utbud – efter att Sävsjö kommun upphandlat digitala inköp hos endast den livsmedelsbutiken.
Utöver att Bo upplever att personalen ibland inte kan svara på hans frågor rörande inköpen, ifrågasätter han varför brukarna inte kan få ta del av de rabatter som han läser om i reklambladet.
– Det verkar på personalen som att det är något underliggande som ligger och puttrar. När jag pratar med de som kommer och frågar saker säger de "vi vet ingenting". Så jag får inte reda på saker, säger Bo Pettersson.
– Någon grupp verkar sitta och ta beslut på kommunen, men det verkar inte finnas någon samordning med de på fältet som är ute hos oss. De får bara direktiv utan att det blir någon utvärdering av det.
Fått byta butik
Bo har hemtjänsthjälp varje måndag med en promenad och sällskap, och på tisdagarna brukar varorna levereras av en anställd från kommunen.
"Om det finns fler brukare som känner som jag får de gärna kontakta mig – så vi kan driva detta mot kommunen tillsammans", säger Bo Pettersson. Foto: Frida Ohlin
På torsdagarna efter duschhjälpen läggs beställningen till butiken – som alltså levereras på tisdagen veckan därpå.
– Förut kom de på tisdagen, tog min önskelista och gick och handlade. Men plötsligt före midsommar förra året fick jag till mig: "Här är en platta du får beställa dina varor i". Jag har varit Ica-kund hela livet, så det här med Coop är ett helt nytt varusortiment för mig, säger Bo.
Hur kändes det?
– Jag kände mig överkörd. Om vi inte ska få vara med och bestämma kan vi väl i alla fall få god information om det, kan jag tycka.
Bristande information
Bo upplever att det ofta brister i informationen från kommunen om nya arbetssätt och rutiner, men även att det inte alltid framgår vilken typ av insatser och hjälp brukarna har möjlighet att ta del av.
– Någon form av lista med allt som de har att erbjuda vore bra, säger han.
Den kanske mest viktiga punkten där Bo känner att de digitala inköpen brister handlar om rabatterna.
Varje vecka tar han del av Coop Sävsjös reklamblad, men han menar att priserna inte stämmer överens med de som han får upp i portalen vid beställning.
– Coop säger att vi inte ska bry oss om de priserna för att de inte gäller oss. När jag frågar varför får jag till svar att det styrs från Stockholm. Så vi vet inte vilka priser vi får handla för innan vi ska beställa. Det känns som att vi diskrimineras på grund av det här.
Hur påverkar det dig?
– Jag blir förbannad när man inte behandlas lika i samhället. Sen undrar jag varför vi får fyra fakturor under en månad och inte slår ihop det till en. Det känns som att något är avigt i systemet, svarar Bo.
Privata ekonomin
Han menar att hans privata ekonomi också har påverkats eftersom han inte har kunnat använda sig av de rabatter som han tänkt sig utifrån det utskickade reklambladet.
– Det här har ju i alla fall inte gjorts för att stärka ekonomin för oss pensionärer. Vi behöver kunna utnyttja rabatter. Sen en annan sak – tidigare tog hemtjänsten alltid med mina pantflaskor när de handlade. Vem ska göra det nu? frågar han sig.
Fotnot: SävsjöAppen kommer följa upp kritiken med kommunen och Coop Sävsjö.