
Först stängs avdelningar – och om inget förändras när det gäller antalet födda barn riskerar hela förskolan Fantasia att behöva stängas. Det beslutet har barn- och utbildningsnämnden nu fattat.
– Jag tror det finns förståelse för att vi måste anpassa oss till omvärldsläget när det föds färre barn, säger Fredrik Håkansson (KD).
Sävsjö kommun, liksom många andra kommuner i landet, är i behov av en rejäl "baby boom" för att undvika nedskärningar i förskoleverksamheten – både när det gäller avdelningar och i förlängningen hela förskolor.
Det låga födelsetalet har nu lett till att barn- och utbildningsnämnden beslutat att minska antalet avdelningar i Sävsjö tätort. Till hösten pausas en avdelning på Sörgården, och på Fantasia kommer inga barn att placeras, med undantag för barn med syskonförtur.
– Det här handlar om de demografiska utmaningar som i princip hela Sverige står inför. Även vi i Sävsjö kommun har sett ett minskat barnafödande de senaste två åren, säger Fredrik Håkansson (KD), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
– Det gör att behovet av barnomsorgsplatser minskar, och vi behöver anpassa platserna utifrån det behov som finns – och det vi bedömer kommer att finnas framöver.
Avdelningar stänger
Sävsjö tätort har fem kommunala förskolor, och nämnden har under våren arbetat tillsammans med förvaltningen för att se över möjligheten att minska antalet barnomsorgsplatser.
Beslutet blev att stänga en avdelning på Sörgården, vilket innebär att det inte blir någon inskolning där för de yngsta barnen i höst.
Samtidigt placeras inga barn på Fantasia.
Enligt kommunen innebär detta att inga barn behöver flyttas och all tillsvidareanställd personal behåller sina tjänster.
Men om inte barnafödandet ökar kommande år riskerar förskolan att stängas helt till hösten 2027. Den avdelning som är kvar kommer då flytta till Sörgården.
Det skulle även innebära att en del obehöriga pedagoger inte längre får förlängda anställningar, utan en del tjänster skulle gradvis behöva avvecklas.
– Vi har varit ute och besökt förskolorna, träffat personal och sett verksamheterna. Förvaltningen har gett oss mycket underlag för att vi ska kunna fatta ett välgrundat beslut – vilket vi nu känner att vi har gjort, säger Håkansson.
– Sen vill jag betona att det var inget lätt beslut! Vi har en väldigt fin verksamhet med hög kvalitet på alla våra förskolor i Sävsjö, med en fantastisk personal som gör ett jättebra arbete. Men vi har landat i att om det fortsätter födas färre barn än tidigare, så kommer vi att behöva stänga förskolan Fantasia.
Att beslutet föll just på Fantasia beror till stor del på att det är den minsta förskolan i kommunens regi, vilket innebär en större utmaning för nämndens budget.
– Alternativet hade varit att lägga ner avdelningar på flera förskolor, men då får vi inte den ekonomiska besparing vi får om vi lägger ner en hel förskola – med exempelvis kök, vaktmästeri och städ. För att bedriva en verksamhet med god kvalitet är det bäst att stänga avdelningar och samla nerläggningen till en och samma förskola.
Håkansson nämner ytterligare en anledning till att Fantasia pekats ut: lokalerna skulle kunna användas till annan verksamhet, till exempel som resursskola kopplad till Hofgårdsskolan eller annan kommunal verksamhet.
Vad tänker ni politiker om att det föds så få barn?
– Långsiktigt är det ju en stor utmaning för oss, som vi delar med många andra kommuner. Det gäller att vi fortsätter jobba för att vara en attraktiv kommun att bo i eller flytta till – och en barnvänlig kommun att leva i som barnfamilj, svarar Håkansson.
Vad tror du att det låga barnafödandet beror på?
– Egna teorier kan man väl ha... Kanske finns det flera skäl? Ekonomin, omvärldsläget eller att man känner en osäkerhet inför framtiden, skulle det kanske kunna vara. Vi märker också att många väljer att bli föräldrar senare i livet. Det kan nog finnas många orsaker.
Du beskrev att ni sett en minskning de senaste två åren. Det är inte så lång tid. Kan detta vara ett förhastat beslut? Det kanske kan vända?
– Det vore fantastiskt om det blir så! Det beslut vi har tagit nu är en strategi baserad på den minskning vi ser i SKR:s (Sveriges Kommuner och Regioner, reds. anm.) prognos. I den bästa av världar behöver vi inte genomföra det fullt ut, men vi måste ha en plan om det går så långt, svarar Fredrik Håkansson.
Kransorterna
Även kransorterna påverkas, men inte i samma utsträckning. Stockaryd har fortsatt högt tryck, och Vrigstad är också relativt stabilt – även om någon avdelning kan behöva stängas framöver.
I Rörvik har en förskoleavdelning tidigare redan stängt.
– När antalet barn i förskoleåldern minskar, minskar också budgeten. För att vi ska kunna fortsätta upprätthålla kvaliteten på det som finns, blir en naturlig följd att minska både lokaler och personal.
– Vi har en fantastisk verksamhet i alla våra förskolor. Beslutet beror inte på att det är en sämre verksamhet – absolut inte. Det är just därför det har varit ett svårt beslut. Jag tror det finns förståelse för att vi måste anpassa oss till omvärldsläget när det föds färre barn.