
Vi på redaktionen önskar er alla en riktigt härlig midsommar, och bringar lite läsning med några snabba fakta om midsommarfirandet.
Historia:
Midsommar har firats i Norden sedan medeltiden, men att uppmärksamma solens högsta läge på himlavalvet har antagligen äldre rötter än så.
Från början firades midsommar till minne av Johannes Döparen, och fram till 1952 inföll alltid midsommarafton den 23 juni. Dagen innan Johannes döparens dag den 24 juni.
Midsommar betyder ’mitt i sommaren’, och ordet fanns redan i fornsvenskan. Mer exakt står midsommar för tiden när solen står som högst på himlen, sommarsolståndet. Det inträffar vanligen 22 juni.
Midsommarstången:
Midsommarstången kom sannolikt till Sverige från Tyskland under medeltiden. Ibland används också den lite äldre termen majstång – att jämföra med engelskans "maypole" – som inte kommer från månaden maj utan från ordet maja, som betyder ’att smycka med löv’.
När midsommarstången kom var det först i de större städerna som den vann framgång.
Och så sent som i början av 1900-talet var stången ännu inte spridd över hela Sverige. Även i vissa socknar i Dalarna, som idag är att betrakta som ett centrum för midsommarfirande i Sverige, var midsommarstången okänd.
Midsommarstången brukar tolkas som en fallossymbol, men det historiska ursprunget härrör mer till ett kristet kors.
Midsommarstångens ringar kom till kring 1800-talet, och det är även dessa ringar som sedan kom att bli inspiration till midsommarkransar vi har på våra huvuden.
Midsommarmaten:
Det är nästintill obligatoriskt idag att duka upp midsommarbordet med inlagd sill och matjessill. Men i matsammanhang är det en relativt ny tradition. Vi möter detta först i 1800-talets mitt. Då i borgerlig miljö, innan det omfamnas av hela befolkningen.
Midsommarens färskpotatis slår igenom i sent 1800-tal, men det är först 1952 som vi ställer fram gräddfilen på borden.
Att svenskarna dricker snaps är däremot en långtida tradition. Troligtvis började vi med detta tidigare än 1700-tal.
Kryddningen i svenska snapsar finns i många varianter.
Vi gillar både smaker från trädgårdsväxter som kummin, dill, åbrodd och malört, och kryddningar av växter från ängar och skog som johannesört, pors och enbär.
Midsommardansen:
De flesta har nog dansat runt en midsommarstång, hoppat som små grodor och "slunkit ner i diket" vid firandet. Dansen runt midsommarstången fick troligtvis fäste på 1800-talet.
Under 1920-talet började böcker ges ut med sånger kopplade till högtider, och då började även melodierna ta form vid dansen.
En var "Små grodorna", som tycks gå tillbaka på en nidvisa som brittiska soldater sjöng om sina franska fiender under Napoleonkrigen.