
Från en barndom i Sävsjö med rockstjärnedrömmar till att bli en hyllad regissör och Guldbaggenominerad i kategorin bästa regi för filmen "Jag är Zlatan".
Nu är 47-årige Jens Sjögren aktuell som regissör i en kommande SVT-serie, som handlar om den kontroversiella filsajten The Pirate Bay.
– Det fina i den här historien är att alla får bilda sin egen uppfattning, säger Sjögren.
Till hösten har en ny SVT-serie premiär med sex avsnitt där tittarna får följa de unga grabbarna Gottfrid Svartholm Warg, Peter Sunde samt Fredrik Neij från Norrahammar i Jönköpings kommun - som 2003 grundade den kontroversiella filsajten The Pirate Bay.
Produktionen har sträckt sig från Stockholm till Thailand och Chile.
De tre killarna spelas av debutanterna Arwid Swedrup, Wiljam Lempling och Simon Gregor Carlsson - och i rollistan finns även välkända namn som skådespelerskan Helena Bergström.
Regissören för serien är ingen mindre än Jens Sjögren, 47, född och uppvuxen i Sävsjö.
Han har under många år arbetat med film och tv som regissör, och blev bland annat Guldbaggenominerad inom kategorin bästa regi för filmen "Jag är Zlatan".
Serien
Jens är rätt hemlighetsfull om den kommande serien men avslöjar att den innehåller både humor och spänning.
– The Pirate Bay är en karaktärsdriven thriller berättad med stort hjärta, värme, nerv, vilja och humor som tar oss från en källare i förorten till pampiga kontor i Hollywood, säger regissören.
– En berättelse om hur en gnista i en studentkorridor tar sig och riskerar att elda upp hela etablissemanget långt bort i Hollywood. Det är så kittlande att en övertygelse kan leda till förändring, oavsett vilken sida man står på. Det handlade om hur man ville förändra synen på internet, som var så nytt. En sida som kämpade för ett fritt internet, och den andra sidan för det kapitala.
Jens beskriver dock att de försökt berätta historien balanserat och inte ge fördel till någon sida - utan endast plocka fram historien om hur allt gick till.
– Det fina i den här historien är att alla får bilda sin egen uppfattning. Båda sidor har samma plats i historien, och vi vinklar inget. Här finns det inget klassiskt med motståndare, säger han.
Men står det inte klart att det handlar om brott mot upphovsrättslagen. Är det inte tydligt då vem som har rätt i frågan?
– Och där är din tanke om det. Som vuxen känner jag att det är klart personer ska få betalt för sina jobb. Men som ung med vilja att förändra, med något som är gratis och spännande... De såg ju inte att kopiering var att ta någonting. Inte som att stjäla en bil, svarar Jens.
– Det fanns en oro för hur nätet skulle komma att se ut. Lite som klimataktivismen; man känner att något måste göras, men ingen vågar eller orkar dra i det. När du lägger ut en bild på Instagram tänker du inte på att den är där för alltid, och då ägs av ett bolag. Det här var en rikare historia än jag hade tänkt mig, och jag är nog inte lika klar i tanken kring detta längre som jag var innan.
Uppväxt i Sävsjö
Jens Sjögren föddes i Sävsjö på 70-talet och beskriver en uppväxt i en medelklassfamilj, skolgång på Vallsjöskolan och en familj som fortfarande bor kvar i den småländska staden.
Han beskriver att han och ett gäng kompisar föll lite mellan idrotten och kyrkan - och fick hitta egna vägar att utöva sina intressen.
– Vi startade tidigt musikföreningen Hålan och arrangerade konserter. Jag började bli intresserad av skådespeleri, och fick ihop ett kompisgäng för att kunna bjuda ner någon skådespelare från Jönköpings länsteater.
– Ibland gjorde vi även musikvideor själva, och där var första kontakten med en videokamera. Men jag gillade egentligen mest musik med punk och "sleazerock" och ville bli rockstjärna!
(Jens Sjögren gick på Vallsjöskolan och drömde om att bli musiker. Foto: Pressbild)
Men musiken minskade en del när han som 15-åring tog sig pick och pack och flyttade till Jönköping.
– Jag hade otroligt svårt med koncentrationen och skolan var inget för mig. Så jag gick en tvåårig utbildning på kockskola innan jag flyttade vidare till Stockholm, berättar Jens.
In i filmbranschen
Han började då arbeta på teaterrestaurangen Brasserie Elverketrestaurang på Östermalm - vilket var ett vattenhål för många kända skådespelare, eftersom Dramaten ägde scenen i byggnaden.
Efter att ha fått se föreställningar gratis räckte inte restaurangbranschen till längre: Jens ville in i filmbranschen.
Han anmälde sig till en skådespelaragentur och fick en statistroll att agera Ingvar Kjellson som ung.
– När jag fick gå in i Europastudion och se alla regissörer, kostymörer, fotografer, skådespelare och dofter tänkte jag bara: "Det här är ju helt otroligt! Kan man jobba med det här?".
Felix Herngrens lärling
Han fick senare möjlighet att vara produktionsassistent, med lite enklare uppgifter som att hämta lunch till produktionsteamen.
– Jag sa till mig själv att vara jättenoga. Ta fram det småländska i mig med att komma i tid och göra det jag blir tillsagd att göra. Och de tyckte jag gjorde det bra.
Det gav resultat och snart stod han och arbetade under 90-talet bredvid Felix Herngren med populära program som "Sen kväll med Luuk" och Papi Raul.
Hårt arbete lönar sig med andra ord?
– Ja, men jag har även haft en jävla tur och kom in i en bra tid. Men samtidigt vet jag också vad yrket innebär, och hur många "flygtimmar" som faktiskt krävs. Så jag har en enorm respekt för yrket.