
Det är stiltje bakom fabriken där, bland annat, Smålandsvillan produceras i Vrigstad där Obos nya fabrik är planerad. Anledningen är att företaget stött på problem i tillståndsprocessen, som nu tagits vidare till mark- och miljödomstolen.
Käppen i hjulet är en utökning av nuvarande vattentäkt i området, och det behöver nu grundligt utredas om fabriken kommer ha någon inverkan på denna.
– Just nu har vi pausat vårt arbete med att uppföra den nya fabriken. Klart det är en frustration för vi hade ju velat vara igång, säger Joakim Henriksson, vd för Obos Sverige.
Jord, rötter och träbitar trängs med varandra i det rätt röriga markområdet bakom den nuvarande fabriken i Vrigstad.
Avschaktning och stubbrytningar har genomförts för att kunna dra igång projektet med byggnationen av en ny Obos-fabrik som ska ersätta den befintliga.
I höstas var tongångarna riktigt positiva inför industrietableringen när detaljplanen antogs på kommunfullmäktige i oktober 2023.
– Lite historiskt är detta, och en jättestor näringslivssatsning för vår kommun, sade kommunstyrelsens ordförande Therese Petersson (KD).
Men efter det blev det rätt tyst om projektet.
Tillståndsprocessen bromsar
I en intervju med SävsjöAppen berättar Joakim Henriksson, vd för Obos Sverige, anledningen till detta.
Företaget behöver gå igenom en mer omfattande tillståndsprocess och kan i nuläget inte komma vidare med byggnationen.
– Problemet idag är att vi avkrävs kompletterande utredningar för tillståndsprocessen i mark- och miljödomstolen för att därefter kunna söka bygglov, säger Henriksson. Det som är olyckligt är att varken vi eller kommunen i det tidiga skedet tog det utökade vattentäktsområdet i beaktning och det ligger till grund för den utdragna och mer omfattande processen.
Obos förhoppning var egentligen att komma igång med bygget redan i höstas, men detta drar ut på tiden och Henriksson uppger att farhågan är att beslut inte fattas förrän årets slut.
Myresjöfabriken
I tidigt skede stod Obos i valet och kvalet att påbörja byggnationen av fabriken i Vrigstad, eller påbörja modernisering av fabriken i Myresjö.
I och med förseningen som uppstått väljer nu bolaget att prioritera om.
– Vi ändrar nu ordningen och omallokerar projektteamet för investeringarna till Myresjö för modernisering där först och pausar Vrigstad. Vi står ju med en finansiering där vi måste komma igång, och vi tror inte att vi kommer få tillstånd i närtid, säger Henriksson.
Men konkret så finns det en risk att det blir avslag och ni inte får tillstånd att bygga fabriken?
– Det finns ju en potentiell risk att vi inte får tillståndet. I så fall får vi tänka om.
Hade ni valt att satsa på Vrigstad om ni vetat om det här tidigare?
– Jag tror att vi hade utvärderat mer lämpliga platser inom Vrigstad om vi hade vetat detta. Vår fabrik i Vrigstad och alla kompetenta medarbetare ligger oss varmt om hjärtat. Vi har lagt både mycket tid och pengar hittills och hade vi vetat detta hade vi kanske tänkt om, svarar Henriksson.
För att på bästa sätt kunna anlägga den nya fabriken behöver Obos genomföra en sänkning av markytan i nordöstra hörnet av exploateringsområdet, och uppfyllnad av den södra delen, för att jämna ut marken så att fastigheten kan nyttjas fullt ut för byggnationen.
Marksänkningen kommer att göras under nuvarande grundvattennivå och en avsänkning och bortledning av grundvattnet inom området behöver därför genomföras.
Foto: Frida Ohlin
Länsstyrelsen i Jönköpings län skriver dock i sin bedömning till mark- och miljödomstolen att exploateringen inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan.
I Obos ansökningshandlingar anser däremot länsstyrelsen att Obos behöver ta hänsyn till vissa aspekter.
Exempelvis på vad Obos behöver ta i bejakande:
▪️ Det finns en risk att kvantiteten och kvaliteten av grundvattnet kan påverkas av exploateringen.
Det är viktigt hur dagvattnet kommer att hanteras (bland annat oljeutsläpp och annat spill) och gränsvärden kan behöva sättas upp för utsläpp av dagvatten till recipient.
▪️ En storbrand inom fabriksområdet och efterföljande släckning är en risk som kan påverka kvaliteten på grundvattnet.
Om släckskum eller andra rester från branden når grundvattentäkten kan det få allvarliga konsekvenser.
I den kommande ansökan och miljökonsekvensbeskrivningen behöver denna risk beskrivas och vilka åtgärder som Obos planerar för att förhindra detta.
▪️ Av EBH-stödet (länsstyrelsernas nationella databas över potentiellt och konstaterat förorenade områden) framkommer att nuvarande fabriksbyggnad är utpekat som ett potentiellt förorenat område. Miljökonsekvensbeskrivningen behöver beakta hur detta ska hanteras.
Hur känns det att ni har hamnat i det här läget?
– Jag tycker att vi har en bra dialog med Sävsjö kommun. Men det känns däremot frustrerande eftersom vi hade velat vara igång nu. Vi känner att vi inte kan stå still, så därför prioriteras Myresjö nu och vi får låta tillståndsprocessen för Vrigstad ha sin gång, svarar Joakim Henriksson.