SävsjöAppen
En bild tillhörande nyheten
Eva är ny pastor i Vrigstad: "Att se och möta människor"
2024-09-20 11:32

På söndag välkomnar Missionskyrkan i Vrigstad sin nya pastor Eva Albertsson efter flera år utan en ordinarie pastor. 

– Att sitta ner och prata med människor, det är spännande. Att få dela livet med en människa, säger Eva.

I Missionskyrkan i Vrigstad står kaffekopparna framdukade i samlingssalen Skeppet och borden är dekorerade med rönnbär och löv. Det är snart dags för höstfest för daglediga som träffas en gång i månaden. Samlingen kallas Öppen gemenskap och där är sång och musik är ett stående inslag. Eva Albertsson som är ny pastor tittar ut från sitt kontor och hälsar på de som kommer för att förbereda fika och musikinslag. 

Det har hunnit gå ett par veckor sedan hon startade sin tjänst och fortfarande är det flera hon säger hej till för första gången. 

– Det känns väldigt spännande. Jag började ju den 27 augusti och nu är installationen på söndag så jag har ju fått några lära känna-veckor, säger Eva.

Lära känna
Under den första tiden ligger mycket fokus på att lära känna människor och att lära känna en ny ort. 

– Att se och möta människor, lyssna och iaktta. Att kunna uppmuntra och kunna hjälpa människor att hitta rätt utifrån vilka de är och vad de har för gåvor och förmågor och jobba med sådana bitar, tycker jag är spännande.

Hon tycker också om att predika och undervisa och ser fram emot att finnas med i verksamheten. En grupp som hon redan hunnit träffa två gånger är konfirmationsgruppen som i år består av åtta ungdomar. Missionskyrkan och Pingstförsamlingen samarbetar sedan länge när det gäller konfirmationsundervisningen och också kring ungdomsarbetet och möteshelger. 


Eva ser fram emot att möta människor både i och utanför kyrkan. Foto: Magdalena Anderås

De senaste 13 åren har Eva varit pastor i Bodafors där hon bor tillsammans med sin familj. Hon berättar att när de flyttade till Bodafors så lovade hon och hennes man barnen att de inte skulle flytta under resten av deras skoltid och yngsta barnet går fortfarande på gymnasiet. Hennes man Ruben driver företag i Bodafors där också en av sönerna arbetar.

– Nu finns det ju lite andra utmaningar för mig just för att jag inte bor här och jag tänker att jag behöver synas lite. Jag har tagit hit en cykel så att jag kan cykla när jag ska någonstans. Då finns det ju möjlighet att möta någon på gatan, stanna till lite och prata.  

"Format mig"
Eva växte upp i Borensberg i Östergötland och utbildade sig till pastor på Örebro Missionsskola under senare delen av 90-talet. Innan hon blev pastor arbetade hon bland annat som barnskötare, ungdomsledare och på missionsbåten Shalom i Oskarshamn.

– Församlingen har fått betyda väldigt mycket för mig. Jag har alltid älskat församlingen, vad det än har varit. Med dess fel och brister så tycker jag att en Guds församling är något fantastiskt. 

Hon beskriver uppväxten med föräldrarna och två yngre systrar som trygg. Hennes föräldrar tillhörde inte församlingen men hennes farmor hade som tonåring varit med och startat en församling i Borensberg och Eva fick börja gå dit i unga år. 

– Så jag bär med mig tron sedan jag var barn. Och den fick tidigt vara med att forma mig. Jag kanske inte trodde som tonåring att jag skulle bli pastor. Men jag har hela tiden haft ett driv i det här att få dela med mig av tron.

Möta människor
Eva tycker om att baka och spela piano och har musicerat en del ihop med familjen.

– Och sen det här att sitta ner och prata med människor, det är spännande. Att få dela livet med en människa. En liten stund eller en längre stund.

Att mötas och dela livet återvänder Eva till flera gånger, oavsett om det handlar om lätta eller svåra perioder. 

– Ibland så är det kriser i livet. Ibland är det mycket glädje och allting fungerar. Men då får man ju stanna upp och sluta upp kring dem som har det tufft. 

– Det är ju viktigt att alltid ha den här luften så att man kan kasta om när det behövs. Pandemin lärde oss att man kan ställa in saker och göra på annat sätt. Man måste inte alltid göra precis som man har gjort hela tiden. Det tycker jag är något jag själv lärde mig också. Även fast man visste det, så blev det något annat efter den perioden, när man blev tvingad att göra på andra sätt. 

Just att se möjligheter och att vandra tillsammans med människor är utgångspunkten när hösten sätter igång. På programmet står förutom gudstjänster, andakter på äldreboende och konfa bland annat en inspirationshelg, en tjejkväll och Go' Kväll Vrigstad med en inbjuden gäst. 

Ladda ner SävsjöAppen

Ios Android
Lediga jobb
Välkommen på Tisdagsandakt
På tisdag får vi besök på tisdagsandakten av två av våra pensionerade vaktmästare, Alf Holmberg och Toye Gustafsson. De har båda många minnen från sin  vaktmästartid att berätta och de kommer även att medverka med sång.  Det blir andakt med vår kyrkoherde, Pär Sjöstrand. Vi dricker kaffe tillsammans som vanligt.
Lunch
Äldreomsorgen:
▪️Middag: Stekt strömming, potatismos, dillsmör, grönsaker
▪️Efterrätt: Jordgubbskräm

Bryggarens matsal kl 12.30-14.00
Södergårdens matsal kl 12.00-14.00
Visa dagens lunch från ytterligare 8 restauranger
Idag
Marika, Marita har namnsdag idag.
Läs vidare om dagens temadagar och historiska händelser
Väder
Idag är högsta temperaturen
och lägsta temperaturen
11 ⁰C
9 ⁰C
väder
Resa
När går nästa buss eller tåg? Det hittar du i NässjöAppen
Hemester
Tipsa om din bästa hemesterplats under Hemester.