SävsjöAppen
En bild tillhörande nyheten
Foto: Magdalena Anderås
Anhörigas betydelse uppmärksammas - rabatt på badhuset hela veckan
2024-09-23 13:18

Föreläsningar, anhörigbakelse och rabatt på familjebadet under årets anhörigvecka som har temat “Balans i anhörigskapet”.

– Vi vill vara med och hjälpa till så att anhöriga orkar och får den balansen, säger Anna Tillberg.

Anhörigsamordnare Anna Tillberg och Elina Roos vill lyfta anhörigas roll i samhället på ett brett plan. Därför får alla som besöker familjebadet i Sävsjö under anhörigveckan nästa vecka 20 procent rabatt på inträdet.

– Vi har så många anhöriga som gör ett jättearbete i välfärden. Det är så viktigt, alla insatser som de gör. Det vill vi uppmärksamma på olika sätt, säger Elina. 

Anhörigveckan börjar måndagen den 30 september och avslutas på anhörigdagen, som infaller den 6 oktober varje år. 

Förra året tog Lilla caféet fram en särskild anhörigbakelse som de också erbjuder under årets vecka till ett bra pris.

– Vi är glada att andra aktörer är med och vill sprida det här med att värna om anhöriga, säger Anna. 

– Att kunna få till en fin fikastund, antingen själv, med sina närstående eller med sina vänner, säger Elina.

Både bakelsen och rabatten på badhuset är lite nya grepp för att uppmärksamma fler i samhället på anhörigas roll. Samtidigt som fler får upp ögonen för vad det innebär att vara anhörig kan man den här veckan passa på att ta extra hand om sig själv eller göra något tillsammans med den man är anhörig till.

Rabatt för alla
Under hela veckan ger alltså kommunen 20 procent rabatt på Familjebadet och den gäller alla, oavsett om man är anhörig eller inte. Rabatten gäller badbiljett för familj, vuxen, ungdom, och pensionär liksom gruppträning och relax, men den gäller inte presentkort eller flergångskort.

– Det är en aktivitet eller ett erbjudande som når många målgrupper inom anhörigstödet jämfört med en föreläsning som kanske når en viss grupp, säger Anna.

Anhörigstödet har också möjlighet att stötta anhöriga genom ett antal badbiljetter per år. 

– Där har vi ju möjlighet att stötta upp och kunna ge badbiljetter om man inte har ekonomi för att gå och bada. Det finns bara ett begränsat antal men vi har några kvar i år. Så det får man ju också jättegärna höra av sig till oss för att ta del av, säger Elina. 

Elina och Anna vill lyfta fram att det går utmärkt att kontakta dem i ett tidigt skede. Det kan handla om ett barn i familjen som får en diagnos eller ens livspartner som inte orkar på samma sätt som tidigare.

– Oftast så kommer man när man har det ganska tufft, när man kanske är i en kris eller när det är riktigt kämpigt. Helst hade vi ju velat nå de här personerna innan, säger Elina.

Anna förklarar att detta att ringa ett samtal och berätta om nuläget för henne eller Elina kan göra att man får hjälp i rätt tid. Som anhörigsamordnare kan de till exempel förstå när det är rätt tid att kontakta biståndshandläggare för att få hjälp i hemmet.

Juridik och natur
Under veckan arrangeras två föreläsningar som båda är gratis. Den första är på måndagseftermiddagen och handlar om juridik för anhöriga. Där kan man delta i Eksjö eller via en digital länk. 

– Det finns väldigt mycket juridiska frågor och angelägenheter för anhöriga. När man tar hand om någon som inte har möjlighet att göra rätt för sig rent juridiskt eller inte har förmågan att förstå vad det får för konsekvenser när det blir fel, så tror jag att det är viktigt för anhöriga att få till sig så mycket information som möjligt, säger Anna. 

Den andra föreläsningen äger rum på tisdag förmiddag, den 1 oktober, i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler. Det är en digital föreläsning men den som vill lyssna får möjlighet att delta i gemenskap och samtal med anhörigsamordnare på plats och det bjuds också på kaffe. Ämnet är naturens betydelse och Gabriella Åberg, onkologisjuksköterska, miljöpsykolog och lärare, delar bland annat var naturen kan betyda i en livskris. 

Båda föreläsningarna sker i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och man anmäler sig via evenemangen på kommunens webbplats.

Ytterligare en aktivitet står Medborgarskolan för då kören från SPF Seniorerna sjunger i Bryggarens aktiveringslokalpå fredagen. Det blir också fika och gemenskap i samband med det.

Att hitta balansen
Temat för årets vecka är Balans i anhörigskapet. 

– Jag tycker det är en ganska fin titel för veckan, för den beskriver ju verkligen det dilemmat och den utmaning och svårighet som anhöriga många gånger har. Hur ska man hitta den här balansen för att själv må väl samtidigt som man vill att sin närstående ska må väl. Och någonstans är det viktigt för anhöriga att hitta vad man själv mår bra av, säger Anna.

Anna och Elina hoppas att de som anhörigsamordnare kan vara en del i att finna den balansen. Till exempel kan anhöriggrupper eller enskilda samtal få bidra. 

– Att få dela med sig av det man har varit med om eller är med om i en grupp med andra personer som också är med om nästan samma saker, det kan ge så himla mycket. Att man får känna att man tillhör någonstans, att man inte är ensam, säger Elina.

Elina som arbetar just med individ- och familjeomsorg samt funktionshinderomsorg berättar att man kan behöva hjälp med enskilda samtal men också att få stöttning när det gäller alla kontakter som till exempel en familj med barn med olika diagnoser har.

– Vi vill vara med och hjälpa till så att anhöriga orkar och får den balansen, säger Anna.

Ladda ner SävsjöAppen

Ios Android
Lediga jobb
I Juletid
För tredje gången gästar "I jultid"-turnén Vrigstad. För tre år sedan var Elisa Lindström gästartist och i fjol firade turnén 20 årsjubileum och Tommy Nilsson var solist. I år är det John Lundvik som sjunger tillsammans med trumpetaren Magnus Johansson och Marcos Ubeda på keyboard. John Lundvik vann melodifestivalen 2019 med låten "Too late for love". För två år sedan tävlade han i samma tävling med "Änglavakt". Han har även vunnit "Let's dance" 2020. John Lundvik växte upp i Växjö från det att han var 6 år vilket han bl a berättar om i sitt sommarprat från 2019. Han har även en friidrottskarriär bakom sig där han tävlade i kortdistanslöpning. Även den här gången medverkar den lokala kören Cantabile under ledning av Carina Hult. Vill man köpa en biljett så gör man det på Hemköp i Vrigstad från den 16/11.
Lunch
▪️Panerad rödspätta med kokt potatis/potatismos, ångkokta grönsaker och remouladsås

Dagens lunch 125:-, inkl. dricka, sallad, bröd, kaffe & kaka. Måndag till fredag kl 11.00-14.30.
Visa dagens lunch från ytterligare 8 restauranger
Idag
Marika, Marita har namnsdag idag.
Läs vidare om dagens temadagar och historiska händelser
Väder
Idag är högsta temperaturen
och lägsta temperaturen
11 ⁰C
9 ⁰C
väder
Resa
När går nästa buss eller tåg? Det hittar du i NässjöAppen
Hemester
Tipsa om din bästa hemesterplats under Hemester.