Linda Elaine Byman och Hans-Åke Andersson ser fram emot en fullspäckad höst med nya föreställningen Bioshowen som spelas i Västra Götaland och en rad olika föreställningar i bland annat Jönköpings län.
– Vi har ju själva gått på bio ibland och tänkt vad kul det vore att spela en föreställning här, säger Linda Elaine Byman.
Efter en fullmatad sommar fortsätter Femtinge teater med en minst lika hektisk höst. Nya föreställningen Bioshowen har redan haft premiär i Lidköping och turnén fortsätter under hösten.
– Det är ett jätteroligt och spännande projekt. Vi blev kontaktade av Folkets hus och parker i våras som frågade oss om vi kunde tänka oss att skapa en föreställning för dem, säger Linda Elaine.
Den nya showen är full av filmnostalgi och tar med publiken på en resa genom biografens och filmens historia.
– Vi pitchade en föreställningsidé om bioshowen och de ville ha den. Och då var det bara att sätta igång och skapa den, fortsätter Linda Elaine.
Nedslag i bions historia
Under sommaren har föreställningen Jukebox Deluxe i teaterladan i Femtinge varvats med teaterskola för ungdomar och så har bland annat den nya föreställningen skapats.
– Det har varit en otroligt spännande process. Vi har fått lära oss mycket. Vi har fått djupdyka i biorörelsen och läsa på. Vi börjar i det tidiga 1900-talet och berättar om hur det hela startade med Lumière i Paris och tar oss vidare och så slutar vi 1999. Så vi rör oss hundra år i tid, säger Linda Elaine.
De har lånat rekvisita till fotografering från bioföreningen i Sävsjö och besökt bioföreningen i Eksjö för att göra research. I Eksjö fanns under bions guldålder på 40-talet hela fem biografer.
– Det är väldigt intressant hur det var att driva en bio med filmvisning och hur komplicerat det var att byta rullar på projektorn bland annat, säger Hans-Åke
– Och all connection. Folk går kanske på sin första dejt. Folk går på en dålig dejt. Man går med sina kompisar. Man går och ser den filmen och hör den låten som har satt sig, säger Linda Elaine.
– Och popcornens historia. Man tänker "Popcorn har väl alltid varit i Sverige på bio" men vi pratade med intendenten på biomuseet i Säter. I USA kom popcorn redan 1912 men i Sverige var det 1987, säger Hans-Åke.
Filmklappan har en central roll i Bioshowen och markerar när nya klipp från olika filmer spelas upp. Foto: Pressbild
Filmscener och filmmusik
I maj fick de frågan och så gick startskottet i början av juli och allt skulle vara klart till september. Det blev därför lite mindre semester än planerat för att hinna skapa föreställningen.
– Det tar ju längre tid än man tror att skapa. 40 minuter kan man tänka men det ska vara action, det ska vara fakta, det ska vara kärnfullt, säger Hans-Åke.
– Och dessutom layout, affisch, kuliss, rekvisita, säger Linda Elaine.
Föreställningen innehåller förutom fakta och historia om biografrörelsen bland annat scener från stora svenska biofilmer genom åren och medley med välkänd internationell filmmusik och förstås finns humorn med som krydda. Publiken får dessutom vara med och gissa på vad det är för musik de hör.
– Vi gör nedslag i filmhistoriens soundtrack med två stycken väldigt välklippta medley, där det ena rör sig mellan 1950 och 1977 och det andra mellan 1977 och 00-talet. Då gör vi allt från korta snuttar där man får tänka till som publik “Var är det ifrån?” till lite längre stycken, säger Hans-Åke.
Engagerad publik
Publiken var med på noterna under premiären och lyssnade uppmärksamt på allt från Beatles till Abba och kom med gissningar. Föreställningen, som är 45 minuter lång så att det ska vara möjligt att visa en film efteråt, blev minst fem minuter längre på grund av publikens engagemang.
– Vi har ju själva gått på bio ibland och tänkt vad kul det vore att spela en föreställning här. Så det var nästan som att det bara... Wow! Vad kul att vi fick det här projektet. Vi brinner ju mycket för människors berättelser och möten.
Det är mycket på gång i höst för Hans-Åke Andersson och Linda Elaine Byman. Foto: Magdalena Anderås.
Under hösten kommer Bioshowen att spelas sex gånger i Västra Götaland medan hemmapubliken får vänta på just den föreställningen.
– Vi ska vara med på en stor utbudsdag som Riksteatern och Folkets hus och parker håller i där vi visar upp den också. Och så hoppas vi på mer till nästa år, att vi får spela den nationellt och att vi får komma till vårt eget län snart för intresset är stort, säger Linda Elaine.
Publiken i Jönköpings län blir ändå inte lottlös i höst. Bland annat spelas Drömmen om folkparken på Gummifabriken i Värnamo och Jul runt jukeboxen på Spira i Jönköping och på Kulturhuset i Sävsjö.
Möter barn och ungdomar
Teaterduon kommer också ha dramaundervisning på Vetlanda kulturskola och dramaworkshops för barn och ungdomar i Sävsjö.
– Vi träffar alla Sävsjö kommuns sjuor i höst i dramaworkshop inom skapande skola, via musikskolan och musikledare Erika Ingvall. Det är tre 65-minuterslektioner för sjuorna med retorik, improvisationsteater och där vi ökar varandras idéer, berättar Linda Elaine.
På workshoparna får man också lära sig om teateryrket, vad det innebär att arbeta med teater, film och media.
– Det är fantastiskt att Erika vill föra in drama. Så det är ju hon som ligger bakom det i grunden, säger Hans-Åke.
Även äldreboendena kommer få besök av “Jul med Femtinge Teater" i både Vetlanda och Sävsjö kommuner.
– Vi är ute med faktiskt sex olika produktioner i höst, säger Linda Elaine.
Fler nyheter
En kortare version av föreställningen Stereo, Stereotoppen, kommer bland annat att spelas på seniormässan i Sävsjö i november.
Ytterligare en ny föreställning är på gång, den här gången i rockens tecken och den kommer sättas upp i Norra Sandsjö Bygdegård i november. Båda dessa föreställningar kommer det mer info om längre fram.
Allra närmast är välgörenhets- och teaterkonserten "En kväll om drömmar" som sätts upp för andra gången tillsammans med kören Cantabile i Vrigstad kyrka.
– Vi kände att det vore roligt att göra det igen men att pengarna får gå till någonting bra. En välgörenhetskonsert med fri entré där eventuella intäkter går till Läkare utan gränser, säger Linda Elaine.