SävsjöAppen
Linus Nilsson, Anders Karlsson och Stella Nilsson är aktiva i Sävsjö bordtennisklubb. Foto: Magdalena Anderås
Fler vill spela bordtennis i lokala klubben: "Större intresse redan nu i början på säsongen"
2024-09-25 16:52

Sävsjö bordtennisklubb märker att intresset för sporten ökar och satsar på bland annat en seniorgrupp i höst. 

Det är tisdag kväll och i Vallsjöskolans gymnastiksal står sex pingisbord uppställda och barn och ungdomar i Sävsjö Bordtennisklubb är igång och tränar för fullt.

Stella Nilsson, 13 år, är en av ungdomarna som har varit med länge. Hon började spela när hon var 7 år och hon tycker att det är roligast att möta andra tjejer.

– Det är roligt när man vinner och att åka på tävlingar. Jag brukar få spela tävlingar där man möter tjejer. Och det tycker jag är roligt för det är inte så mycket tjejer som jag tränar med. Jag har lärt känna några tjejer också när jag varit ute och tävlat, det är roligt, säger Stella.

Stella spelar för stunden mot Nils Ek som är 17 år och han tycker också om att tävla. 

– Ja, det är kul att tävla. Sen när man får en bra boll, när man får flyt, det är kul, säger Nils.

Snabba framsteg
Fem eller sex barn har börjat spela bordtennis sedan höstterminen startade för en månad sen och den som är sugen är välkommen när som helst.


Under träningen får man spela mot flera olika spelare och här är det Liam Rostedt och Hjalmar Östergren som möts. Foto: Magdalena Anderås

Anders Karlsson är tränare sedan många år och tycker att det är kul med de nya spelarna.

– Första gången kan de kanske knappt hålla i ett rack men utvecklingen går jättefort. Särskilt på de yngre. Då ser man ju framsteg på varje träning. Det är jätteroligt att se det, säger Anders.

Vid ett av borden möter Liam Rostedt för stunden Olle Johansson. Båda  är nya för säsongen.

– I OS i Paris såg jag Truls spela och han var ju svinbra och så tyckte jag att det såg roligt ut och så började jag, säger Olle.

– För mig var det inte OS, jag bara tycker att det är roligt, säger Liam. 

Spela mot en robot
Linus Nilsson är ordförande i föreningen och finns på plats på kvällens träning. Han berättar om pingisroboten som kunde köpas in förra året med hjälp av bidrag från Sävsjö kommun och Sparbanksstiftelsen Alfa. 

– Det är lite svårt för nybörjarna att komma igång och särskilt då om det är två nybörjare som spelar mot varandra, då blir det inte så mycket spel. Det är lite svårt att komma igång och då är det här ett jättebra sätt, säger Linus. 


Pingisroboten gör det lätt för nya spelare att komma igång. Foto: Magdalena Anderås

Även de som har spelat i flera år har nytta av pingisroboten som man kan ställa in hastighet och olika typer av övningar på.

– Nu kan jag ju stå och rätta till tekniken, “flytta på armen där”. Det blir mer effektivt, säger Linus.

Ny grupp
Att intresset för bordtennis har ökat efter de svenska bordtennisspelarnas stora framgångar i OS märker klubben av på flera sätt och det vill man ta vara på.

– Vi märker av ett större intresse redan nu i början på säsongen och 1 oktober drar vi igång en ny grupp för 65+.

En gång i veckan får alltså seniorer chansen att börja spela bordtennis. Det handlar om 1,5 timme med ledare på plats och enkelt fika med kaffe utlovas. 

– Vi har varit och besökt PRO och SPF för att presentera verksamheten och berätta om vad vi har att erbjuda. Vi hoppas på att ett gäng seniorer ska träna och spela regelbundet. Bordtennis är ju något alla kan spela oavsett ålder, säger Linus.

– Många vet ju inte om att det finns en bordtennisklubb i Sävsjö.

Fler engagerade
Under de senaste åren har fler engagerat sig i föreningen vilket gör att det funnits mer tid att till exempel söka bidrag och att synas mer.

– Det ser bättre ut än innan, vi är lite fler som drar loket. Jag hinner hålla på med andra saker för att utveckla verksamheten, och är inte tränare just nu. Ju fler som kan dra loket, desto bättre, säger Linus.

Redan imorgon torsdag kommer ett gäng barn få prova på bordtennis. 

– På torsdag kommer vi med på Idrottens dag på Hägneskolan. Då får årskurs fyra, fem och sex testa på hur det funkar. Det är ett bra tillfälle att träffa många, säger Linus.

Varje vecka är det träning för barn och ungdomar på tisdagar och torsdagar i Vallsjöskolans gymnastiksal och då kan man spela upp till två timmar. De yngsta barnen som är i 7-årsåldern orkar kanske inte hela tiden men det är fritt fram att gå hem när man känner för det.


13-åriga Stella Nilsson är en av dem som regelbundet deltar i tvälingar. Foto: Magdalena Anderås

Erbjuda träning
De ungdomar som vill kan också vara med och träna med de vuxna som tränar i Sandsjöfors sporthall. En del verksamheten är förlagd till Sandsjöfors eftersom det inte går att spela seriematcher på Vallsjöskola och det inte finns tid för bordtennisklubben i Sävsjö sporthall. Istället har klubben utvecklat ett bra samarbete med Sandsjöfors SK och man  arrangerar bland annat tävlingar ihop.

– Vi vill kunna erbjuda dem som vill lite mer, att kunna träna 3-4 gånger i veckan om man vill, Linus.

Många av de aktiva i klubben deltar i seriespel och tävlingar. A-laget spelar under säsongen 2024/2025 i division 3 sydsvenska nordöstra, och B-, C-, senior- och juniorlag spelar också i olika divisioner.

– De flesta tävlar regelbundet, spelar seriespel och tävlar i hela södra Sverige. I somras var vi ett gäng som deltog i Östersjömästerskapet på Gotland sista helgen i juli, det är en tradition som vi har, säger Linus.

I dagarna kommer nya pingisbord att beställas efter att det i början av hösten blev klart att föreningen får del av Sävsjö kommuns föreningsbidrag. De nya borden är tävlingsbord och kommer stå i Vallsjöskolans gymnastiksal.

Ladda ner SävsjöAppen

Ios Android
Lediga jobb
I Juletid
För tredje gången gästar "I jultid"-turnén Vrigstad. För tre år sedan var Elisa Lindström gästartist och i fjol firade turnén 20 årsjubileum och Tommy Nilsson var solist. I år är det John Lundvik som sjunger tillsammans med trumpetaren Magnus Johansson och Marcos Ubeda på keyboard. John Lundvik vann melodifestivalen 2019 med låten "Too late for love". För två år sedan tävlade han i samma tävling med "Änglavakt". Han har även vunnit "Let's dance" 2020. John Lundvik växte upp i Växjö från det att han var 6 år vilket han bl a berättar om i sitt sommarprat från 2019. Han har även en friidrottskarriär bakom sig där han tävlade i kortdistanslöpning. Även den här gången medverkar den lokala kören Cantabile under ledning av Carina Hult. Vill man köpa en biljett så gör man det på Hemköp i Vrigstad från den 16/11.
Lunch
▪️Bakad potatis
▪️Matpajer
▪️Sallader
▪️Grillad toast på surdegsbröd

Serveras från 11.00.
Sallad, dressing, bröd och smör ingår.
Ta med: 110 kronor
På plats: 125 kronor inkl kaffe.
Visa dagens lunch från ytterligare 8 restauranger
Idag
Marika, Marita har namnsdag idag.
Läs vidare om dagens temadagar och historiska händelser
Väder
Idag är högsta temperaturen
och lägsta temperaturen
11 ⁰C
9 ⁰C
väder
Resa
När går nästa buss eller tåg? Det hittar du i NässjöAppen
Hemester
Tipsa om din bästa hemesterplats under Hemester.