Totalt 400 miljoner kronor satsar EU på 500 olika åtgärder för vattenmiljöer och vattendrag i Södra Sverige, där Jönköpings län ingår.
– Det är inte bara större åtgärder som att öppna upp vandringshinder, utan också mindre för att musslor och fiskar ska må bättre, säger projektledare Therese Helgesson på Länsstyrelsen i Jönköping.
Det är Länsstyrelsen Skåne som håller ihop projektet, kallat Aquatic LIFE, vilket inkluderar nio länsstyrelser, och som blev beviljat i konkurrens med flera andra länder i Europa.
I Jönköpings län ska vandringshinder öppnas upp, våtmarker återskapas och biotopvård utföras i Emån, Nissan och Tidans avrinningsområden.
Men också hålla i utbildningar för elever och markägare om vattnets betydelse: detta i samarbete med Sportfiskarna, Sveriges Sportfiske- och fiskevårdsförbund.
– Det är oerhört glädjande att vi har fått vår ansökan godkänd av EU:s "Lifeprogram". Vi startar i höst och håller på ända till 2031 med insatser, berättar projektledaren Karin Olsson på Länsstyrelsen Skåne.
– Vi kommer att förbättra våra vattenmiljöer i 20 vattendrag: från källflödena ända ut till havet.
Några av insatserna är etablerande av tre hektar stort ålgräsområde i Stenungsundskustes, återskapande av stenrev i skånska kustvatten och åtgärdande av drygt 100 vandringshinder i vattendrag.
Fokus på hotade arter
Särskilt fokus läggs på laxen, havsnejonöga och ålen som är starkt hotade arter i Europa.
Genom smarta passagelösningar och förbättringar i livsmiljöer och vattenkvalitet är förhoppningen att överlevnaden och produktionen kommer att öka avsevärt.
Flodpärlmusslan och den tjockskaliga målarmusslan, båda starkt hotade, återintroduceras i vattendrag där de har minskat drastiskt eller försvunnit.
En lyckad etablering bidrar till förbättrad vattenkvalitet och ökad biologisk mångfald.
Källa: Länsstyrelsen i Jönköpings län