Sävsjö kommun tappar 58 placeringar i Svenskt Näringslivs årliga ranking till plats 104.
– Vi genomför ett ganska gediget arbete för att systematiskt bli bättre på de här bitarna, säger Patrick Blomström.
Förra veckan släppte Svenskt Näringsliv årets näringslivsranking där Sveriges 290 kommuner blivit betygsatta av 32 124 företagare, varav 1 359 i Jönköpings län.
I år tappar Sävsjö kommun 58 placeringar till plats 104. Det är det största tappet bland kommunerna i Jönköpings län.
– Det här är en indikation på att vi måste bli bättre. Det innebär inte att vi är dåliga på något sätt, för det är vi inte. Det är vissa ärenden som har påverkat attityderna som vi redan jobbar med, säger Patrick Blomström, VD på Sävsjö Näringsliv.
De senaste fyra åren har Sävsjö kommun pendlat uppåt och nedåt vartannat år. Ser man över en 10-årsperiod är trenden uppåtgående trots årets tapp.
– Det viktigaste är att se detta över tid. Då ser vi att vi har en rörelse som är i rätt riktning, som jag tror är viktig att ha med sig. Så att man inte bara reagerar på ett hack upp eller ner, utan vi måste se det som en tendens, en trend vi jobbar med, säger Patrick Blomström.
Strategiarbete
Blomström berättar om det strategiarbete som pågår där flera kommunala enheter och myndigheter arbetar tillsammans med näringslivsbolaget för att ta ut riktning för framtiden.
– Vi gör en ganska tung intern resa just nu för att vi ska bli bättre och förhoppningsvis ska det visa sig framöver att vi faktiskt gör det här. Vi genomför ett ganska gediget arbete för att systematiskt bli bättre på de här bitarna, säger Patrick Blomström.
Sammanfattande omdöme
I Sävsjö kommun har enkäten skickats ut till 200 företag och 99 av dem har svarat. Rankingen delas upp i tre delar där en tredjedel utgör frågan om det sammanfattande omdömet kring företagsklimatet. Där ligger Sävsjö kommun på 3,64 medan Sverige som helhet ligger på 3,47 på en 6-gradig skala. 52,5 procent av företagarna svarar att företagsklimatet i kommunen är bra på den övergripande frågan.
När det gäller det sammanfattande omdömet tycker 52,5 procent av företagarna i kommunen att företagsklimatet är bra. Bild: Svenskt Näringsliv
Länet
Vaggeryd har bäst företagsklimat i Jönköpings län för andra året i rad och ligger på plats 21 i Sverige. Fem kommuner i länet är bland de 50 högst rankade kommunerna i Sverige.
Värnamo har gjort störst förbättring i länet sedan förra året och klättrar 65 platser uppåt till plats 49. Efter ett tapp på 27 platser har nu Jönköping bottenplaceringen i länet på plats 158, en plats som Eksjö och Vetlanda tidigare haft.
Höglandet
När det gäller Höglandskommunerna fortsätter Eksjö att tappa och ligger i år näst sist på plats 157. Även Nässjö, Vetlanda och Aneby tappar i år, Nässjö till plats 81,Vetlanda till plats 123 och Aneby till plats 113.
Sett till de senaste 10 åren har Jönköpings, Aneby, Vetlanda, Eksjö kommuner en nedåtgående trend medan Sävsjö och Nässjö kommuner har en uppåtgående trend trots det senaste årets tapp.
Dialog och kommunikation
Igår torsdag var Anna Gillek, regionchef på Svensk Näringsliv, inbjuden till Tillväxthuset för att gå igenom årets resultat för Sävsjö. På plats fanns företagare, Sävsjö Näringslivs medarbetare, utvecklingschef Kristin Nilsdotter och kommunstyrelsens ordförande Therese Petersson (KD).
Anna Gillek gick igenom rankingen för företagande i Sävsjö kommun. Foto: Magdalena Anderås
Under genomgången samtalade man och reflekterade kring allt från brottsförebyggande åtgärder till bristen på kompetensförsörjning. Anna lyfte hur man i Värnamo arbetat med att få till en bättre dialog mellan näringsliv och kommun och inte minst att gett företagen möjlighet att möta politikerna.
– Min bild är ändå att dialogmöten där både politiken och företagen är med, och som någonstans bottnar i att vi försöker hitta en gemensam kartbild, är viktiga. Stämmer bilden överens utifrån de olika perspektiven så att vi är överens om den? Då är det också lättare att ta ut en riktning i nästa steg, säger Anna Gillek.
Anna Gillek pratar också om att lyfta det strategiarbete som Patrick Blomström beskriver så att fler vet vad som pågår.
– Vi brukar säga att står man still så blir man omsprungen. Även om man inte har stått still internt, så är bilden att man har gjort det. Det är ju en attitydundersökning, en upplevelse från företagen i vad man tycker, tänker och tror, säger Anna Gillek.
Therese Petersson tycker att det ger mycket att få se tabeller och detaljer kring rankingen och att få sitta tillsammans och reflektera.
– Jag tar med mig att vi behöver bli bättre på att kommunicera ut vad som görs. Vi gör ju jättemycket men verkligen att synas ute mer och visa vårt intresse för företagen. Jag ska verkligen ta till mig att vi i politiken behöver synas mer ute hos företagen och få med mig fler, säger Therese Petersson.