SävsjöAppen
En bild tillhörande nyheten
Foto: Magdalena Anderås
Klädbutiken blev årets butik: "Då blir man jätteglad"
2024-10-15 14:11

People i Sävsjö utsågs till Årets butik i Sävsjö kommun.

– Vi är jätteglada för priset, säger ägaren Mona Palmquist.

Det har gått en dryg vecka sedan klädbutiken People utnämndes till Årets butik i Sävsjö kommun och under veckan har många kunder varit inne i butiken för att gratulera Mona Palmquist och hennes medarbetare.

– Vi är jätteglada för priset. Det var ju så fin formulering, då blir man jätteglad. Folk kommer och säger att vi är värda det, berättar Mona.

– Egentligen så tycker jag ju att alla vi som kämpar i den här lilla staden är ju värda lite pepp allihop varje år, även frisörer och andra, säger Mona.

Mona har drivit klädbutiken i snart 11 år med stöd av sin man Kåre som är högst delaktig.

– Vi hjälps åt med fakturor och han fixar med bokföring och administration. Han en jätteklippa på det och han hjälper vår dotter också.

Även dottern Hannah Palmquist är företagare och driver butiken Hvetlanda Ridsport vid ridskolan i Vetlanda. Det blir mycket prat kring företagande hemma på gården i Nävelsjö och de stöttar och peppar varandra.

Mona berättar att hon egentligen halkat in på att bli företagare, att hon blev erbjuden att prova på att ta över butiken.

– Jag gillar att träffa folk och hjälpa människor. Det är ju just de här kundmötena, att man träffar så mycket vänligt och roligt folk, det sa jag ju på prisutdelningen med. Jag tycker att det är väldigt gemytligt och trevligt i den här kommunen.

En stor del som Mona har hand om är inköpen och hon berättar att det gäller att vara noggrann med dem. Sen är det roligt när det är dags att packa upp kläderna som köpts in och att fixa och flytta runt i butiken så att kunderna ska upptäcka utbudet som finns.

– Man gör ju inköp så långt innan så efter ett halvår när vi får sakerna så har vi hunnit glömma vad som ska komma och det är alltid spännande att packa upp.


Mona berättar hur viktigt det är att göra rätt inköp. Foto: Magdalena Anderås

Att lära känna sina kunder och förstå vad de vill ha är viktigt för att kunna göra rätt inköp.

– Det som finns i butik ska vara omtyckt och av senaste trend. Sköna, bekväma plagg, i bra material helst.

Att driva butik i en liten stad är en utmaning och framförallt är det näthandeln som är den stora konkurrenten. Oktober, november och december är de viktigaste månaderna på året. Hur julhandeln kommer att gå går inte att förutsäga men är lika avgörande varje år.

– Det är alltid tufft och man måste vara på tårna och planera och tänka på hur ekonomin ser ut, precis som man gör hemma.

Åren under pandemin var extra tuffa när det knappt var någon som vågade besöka butikerna. Mona berättar att stödet från Sävsjö kommun under den tiden betydde mycket och att det kändes att kommunen är väldigt mån om att butikerna ska finnas kvar.

– Har man klarat de tuffa åren så känner man att man klarar det mesta. Men sen börjar jag ju komma upp i den åldern att jag vill ju gärna trappa ner snart.

Att kunna jobba som extrapersonal i någon butik eller i vården några år innan pensionen är något som Mona kan tänka sig. Att få lämna över och jobba lite mindre.

– Jag är mån om att den här butiken ska vara kvar och skulle gärna vilja att någon som är driven och peppad skulle kunna ta över inom ett par år.


Wilma Johansson och Mona Palmquist vill sätta kunden i centrum. Foto: Magdalena Anderås

Mona återkommer till hur mycket kundmötena betyder och får medhåll av Wilma Johansson som är utbildad stylist och hade praktik på People redan när hon gick på gymnasiet.

– Vi får ofta hjälpa till att hitta rätt plagg åt våra kunder och det är en väldigt rolig del av jobbet, säger Wilma.

Många kunder är riktiga stammisar och det handlar om att läsa av och förstå vad kunden gillar och ta fram bra förslag, men ibland också om att kunden kan våga prova lite nya plagg. En del kunder vill gå runt och titta själva och det är också viktigt att känna att man får det.

– Vi pratar ju mycket om det i personalgruppen om hur viktigt det är att sätta kunden i centrum. Många kunder säger att det är sällsynt numera. Jag vill uppmuntra till att komma in i butiken och upptäcka vad vi har att erbjuda, säger Mona.

 

Ladda ner SävsjöAppen

Ios Android
Lediga jobb
Välkommen att fira FN-dagen med Mixturen
På tisdag kommer det även att bli en samling i Sävsjö församlingshem där Mixturens båda grupper har en FN-samling. Barnen medverkar med sång och även Pär Sjöstrand är med och håller en andakt. Ett enkelt fika blir det också. Man får även möjlighet att ge en gåva till "Världens barn".
Lunch
▪️Köttfärslimpa med gräddsås och lingon
▪️Veckans fisk: Panerad torsk med dillcrême
▪️Veckans sallad: Sallad med rökt lax, avokado och kokt ägg
▪️Veckans pasta: Pasta Corleone
▪️Veckans vegetariska: Oumpf-smashburgare, chipotlemajo, pommes

Dagens rätt 138:- inkl. sallad, bröd, smör, dryck, kaffe & kaka serveras vardagar 11.30-14.00.
Häfte med 10 lunchkuponger: 1200:-, vårt lunchhäfte är personligt.
Avhämtning: 110:-.
Visa dagens lunch från ytterligare 8 restauranger
Idag
Marika, Marita har namnsdag idag.
Läs vidare om dagens temadagar och historiska händelser
Väder
Idag är högsta temperaturen
och lägsta temperaturen
11 ⁰C
9 ⁰C
väder
Resa
När går nästa buss eller tåg? Det hittar du i NässjöAppen
Hemester
Tipsa om din bästa hemesterplats under Hemester.