Imorgon fredag föreläser slöseriombudsmannen Philip Syrén i Sävsjö.
– Det är särskilt kul att bli bjuden till Sävsjö, säger Philip Syrén.
Slöseriombudsmannen granskar hur våra skattepengar används och uppmärksammar nya exempel på slöseri nästan dagligen.
– Det är ett heltidsjobb, men trots att det är det hinner jag inte uppmärksamma i närheten av alla exempel på tokigheter. Jag försöker uppmärksamma och skapa debatt kring skatteslöserier genom att peka på exempel.
Skapa debatt
Det är Skattebetalarnas förening, en ideell förening och politisk intresseorganisation som vill verka för lägre skatter, som sedan 2010 har utsett en slöseriombudsman. Opinionsarbetet pågår till stor del genom sociala medier och på Facebook har man över 100 000 följare. Instagramkontot med 30 000 följare startade Philip upp när han började som slöseriombudsman förra året.
– Föreningen som jag jobbar åt verkar för låga och rättvisa skatter och vi vill skapa en debatt kring det. Förhoppningsvis leder det till att folk inser att mer pengar inte alltid löser problemen, men också att man ställer högre krav på sina politiker och makthavare att prioritera rätt.
Philip flyttade från Sävsjö till Halmstad för att gå gymnasiet och utbildade sig sedan till ekonom i Chicago i USA. Därefter återvände han till Sverige och har bland annat jobbat inom finansbranschen i Halmstad och i Stockholm och de senaste tre åren med opinionsbildning. Uppdraget som slöseriombudsman brukar man ha ett eller två år och Philip har haft det snart ett år.
– Jag har trivs väldigt bra på posten och jag funderar på att vara likt Haile Selassie (långvarig kejsare i Etiopien, reds. anm.) och hålla mig kvar i makten så länge jag kan. Jag har ingen plan för att sluta nu utan jag kommer köra på. Det blir bara roligare och roligare.
Årets värsta slöseri
Nyligen har topplistan för Årets värsta slöseri för 2024 tillkännagetts efter att folket sagt sitt. Den osmickrande förstaplatsen gick till det omtalade föreningsstödet till Ibn Rushdn som fortsatte att betalas ut trots larm om att föreningen spred hatbudskap. På topplistan fanns också Mariestads kommun som byggt ett dagis för 85 miljoner som ska drivas av vätgas men som inte fungerar.
– De exemplena är i regel ganska pedagogiska med relativt små belopp som säger mycket om en helhet. Därutöver så finns det ett enormt slöseri i miljardklassen som är lite svårare att pedagogiskt förklara. Det kan vara felaktiga bidragsutbetalningar till exempel där det rör sig om mellan 13 och 16 miljarder per år.
Zooma in på Sävsjö
Imorgon kväll är han tillbaka på uppväxtorten och föreläser på inbjudan av Moderaterna.
– Det är särskilt kul att bli bjuden till Sävsjö. Första gången jag träffade politiker var utanför kommunhuset nån gång då vi lämnade in en namninsamling. Jag fick ett klipp av mamma där jag sitter i barnvagn med två riksdagsledamöter jämte mig.
Philip kommer gå igenom skattens historia i Sverige och framförallt prata om stora slöserier som pågår.
– Allt från välfärdsbrottslighet till digitalisering och ineffektivitet kostar oss. Jag kommer att zooma in lite på Sävsjö och titta på hur Sävsjö slösar. I Sävsjö kan man konstatera att kostnaderna, framförallt för gymnasium, är ganska höga. Man betalar 20 procent mer än i jämförbara kommuner. Det här är ju ineffektivitet någonstans.
Bland de exempel på slöserier inom kommuner och regioner som Skattebetalarna lyfte fram för 2023 nämns inte Sävsjö kommun. Däremot en rosa enhörning för 850 000 kronor i Malmö och Kirunas nya badhus som bedöms landa på 885 miljoner kronor vilket är 525 miljoner kronor mer än vad som beräknades från början.
Enligt Skattebetalarnas beräkningar kostar den kommunala ineffektiviteten i landet 30 miljarder om året.