Författarna Inger Littberger och Göran Magnusson har hittat flera samarbeten runt litteratur, lyrik och musik.
– Intresset för kultur här är helt fantastiskt, säger Göran Magnusson.
Inger Littberger och Göran Magnusson är två av författarna bakom antologin Himmelsk utblick och sånt som satt spår som Smålands författarsällskap gav ut i november. På torsdag kväll, den 6 februari, är det dags för boksläpp på Sävsjö bibliotek då Inger och Göran med flera författare läser ur boken kombinerat med musikaliska inslag.
– Just Sävsjö känner jag särskilt för och vi vet att folk är intresserade så därför gör vi ett lokalt boksläpp här, säger Inger Littberger.
Före pandemin presenterade Inger tillsammans med Hilbert Björkdahl årets nobelpristagare i litteratur på biblioteket i Sävsjö. Det och flera andra kulturevenemang som arrangerades drog ofta mycket folk men efter pandemin har det inte varit samma gensvar.
– Det är fortfarande en del som frågar efter de programmen, så att vi hoppas att det ska komma mycket folk, säger Inger.
Nytt för året är att varje författare hade möjlighet att skicka in två texter. Inger har bidragit med två skönlitterära texter och Göran med två dikter. Temat att inspireras av har varit ett avgörande ögonblick, en gammal skrivmaskin och utsikt från ett moln.
En av Ingers texter är en dialog och Göran och hon kommer växelläsa och Görans dikter kommer också reciteras. Till det läggs musiken som inte bara ramar in utan också lyfter texterna.
Mötesplats
Smålands författarsällskap grundades 1962 av författaren Folke Fridell och lyrikern Ulla Olin-Nilson och storheter som Astrid Lindgren, Vilhelm Moberg och Alf Henriksson var med. Idag har föreningen ett 70-tal medlemmar som alla har gett ut en eller flera böcker. Man möts vid ett par tillfällen per år och har nu också börjat arrangera ett lite större evenemang de år man inte ger ut antologier.
– Det är en bra mötesplats och ger många fina kontakter med människor jag inte hade lärt känna annars, säger Inger Littberger.
Vartannat år ger föreningen ut en ny antologi, där kortare texter och dikter av flera författare har samlats. Medlemmarna får skicka in bidrag som passar bokens tema och en jury avgör vilka texter som kommer med.
En längtan
Inger är litteraturvetare och har senast gett ut en levnadsberättelse om Therese Andreas Bruce som levde ett annorlunda liv på 1800-talet. Hon har varit en del av författarsällskapet under en längre tid medan Göran har kommit med senare.
– Jag har tagit steg Tidigare har jag inte skrivit mycket skönlitteratur men jag har väl alltid haft en längtan eftersom jag har alltid tyckt väldigt mycket om att läsa och då har man väl en längtan att själv också uttrycka sig, säger Inger.
Kulturellt intresse
Göran är född och uppväxt i Skåne men kontakten med det småländska höglandet har hela tiden funnits genom hans mormor som han ofta besökte som barn. Sedan tio år bor han utanför Bodafors och har nyligen lagt jobbet som agronom på hyllan.
– Det kulturella intresset har ju funnits där hela tiden, mycket kring musik som har varit en röd tråd hela tiden. Men sen då när jag på ålderns höst skulle göra någonting annat så gick jag ner lite i tjänst och gick en författarkurs för romanskrivande, säger Göran.
I de tre romaner som Göran gett ut skildrar han en nutida familj på en lantgård där relationerna står i centrum.
– De utspelas här på Höglandet, i princip är det fiktiva orter, men det är ganska lätt att känna igen dem. När de gavs ut fick jag lite blodad tand så jag har ägnat mer och mer tid åt det.
Göran är agronom till yrket och har de senaste åren jobbat som konsult och bland annat varit mentor på universitetet men har nu helt släppt jobbet.
– Jag tycker att det är en helt speciell atmosfär här uppe, framförallt runt Sävsjö och Bodafors. Just det här lokal-lokala med civilsamhället och folkrörelserna. Intresset och kunskapen om kultur här är helt fantastiskt. Folk kommer och är intresserade och är det evenemang ställer de upp och jobbar frivilligt. Det är en enorm tillgång, säger Göran.
De båda författarna träffades i samband med att de skulle läsa högt ur en tidigare antologi på SmåLit, Smålands litteraturfestival, för några år sedan. Det blev början på ett samarbete som tagit sig flera olika uttryck.
– Då började vi nysta i detta och det visade sig att vi båda två hade intresset av att framföra framförallt lyrik och musik och recitationer. På något vis kompletterar vi varandra, säger Göran.
Poesi i olika samarbeten
Ibland är det Göran och Inger som framträder och ibland har de hittat andra former för samarbeten. De har tillsammans med Hans Forsell bildat Goda poeters sällskap där de presenterar stora poeter genom recitationer och musik.
För ett drygt år sedan tog de fram ett nytt koncept kallat Kristna poeters sällskap där de arbetar med ett tema kring tro och trosuttryck. Det har de framfört i kyrkor runt om i länet och i höst är de inbjudna till Växjö domkyrka.
– Det började med att vi hade ett litet program på Kamelen och sen fick Ilse Karlsson en idé under kvällen, berättar Inger.
Svenska kyrkan i Sävsjö pastorat, som driver mötesplatsen Kamelen, arrangerade en serie kvällar i församlingshemmet då olika personer föreläste kring kvinnor och män i Bibeln och hit blev duon inbjuden för att hålla i en kväll om poeter i Bibeln.
– Det gick hemskt bra och då fick vi med oss lite andra musiker som pianist Birgitta Bienning, som är känd här i bygden, och två sångare. Det är det som har blivit mest efterfrågat, säger Göran.
Det tar oftast ett par dagar att skapa ett nytt program då de tittar på vilka frågeställningar som är intressanta och sedan plockar det som passar ihop från olika poeter.
– Och så gjorde vi med Kristna poeters sällskap. Vi tycker att det är intressant med olika trostolkningar, från väckelsevangelisterna och hela spektrat över till mystikerna som Dag Hammarskjöld och KG Hammar. Vi har försökt ha en helt avspänd hållning eftersom vi varit lite inne på det här med gudsuppfattning och gestaltning, säger Göran.
– Responsen var väldigt glädjande och det har varit så positivt, säger Inger Littberger.
Onsdagskvällar
En viktig bit är att avsluta med kaffe eller mat för att få tillfälle till samtal och reflektion. Så blir det också när det den 12 februari är dags för onsdagskvällar på Kulturgatan i Bodafors. Då blir det ytterligare en konstellation då Inger och Göran framför ett program tillsammans med Görans bror Gunnar Magnusson och med Karin Larsson Salander, Birgitta Bjenning och Lars-Göran Larsson.
– Vi har jobbat utifrån en diktsamling som jag har skrivit där jag reflekterar över det existentiella. Vi jobbar mycket med musiken ihop med lyriken. Vi har duktiga musiker, vi har fiol, munspel och piano och en underbar sångerska och det kommer bli starka kontraster, säger Göran.
Totalt är det tre onsdagskvällar som arrangeras i Konsthallen i februari och kvällarna avslutas med soppa, kaffe och kaka på Hans Hantverksbageri och kafé. Cecilia Franke gästar den 19 februari och den 26 i samma månad kommer utrikeskorrespondent Rolf Fredriksson.