På Erikshjälpen i Sävsjö har man märkt en ökad inlämning och försäljning under januari. Organisationen har centralt tagit beslut om att sluta sälja kläder från Shein och den lokala butiken ser helst att man lämnar de kläderna direkt till återvinning.
Flera second hand-butiker har fattat beslut om att inte ta emot och sälja kläder från kinesiska Shein, däribland Erikshjälpens butiker.
– Helst vill vi inte ha in de plaggen utan de ska egentligen gå direkt till återvinningscentralerna, säger Pierre Jonsson, butikschef på Erikshjälpen i Sävsjö.
Kläder från Shein sorteras ut när Erikshjälpens volontärer kontrollerar det som kommit in. De läggs i en särskild säck som sedan lämnas till Kretslopp Sydost som har infört en separat behållare för de plaggen på återvinningscentralerna.
Den som rensar bland kläder och saker hemma ska alltså redan från början sortera ut plagg från Shein och lämna på återvinningscentralen. På så sätt sparas tid och arbete på second hand-butikerna som kan läggas på annat.
Allt fler upptäcker second hand och väljer att skänka saker istället för att slänga. Sedan den nya lagen om insamling av textil infördes i början av januari har man på Erikshjälpen i Sävsjö sett en ökning av inlämnade saker jämfört med samma tid föregående år. Både inflöde och försäljning har ökat under flera år men en ökning syns särskilt under januari.
– Vi har haft en väldigt bra utveckling och säljer desto mer också, det hänger ihop. Det har börjat riktigt starkt 2025, säger Pierre.
Det är både nya kunder och att kunderna köper fler saker som gör att försäljningen har ökat.
Helt och rent
För den som inte tidigare skänkt till second hand så finns det en tumregel att följa - det ska vara helt och rent.
– Rent generellt så är folk duktiga här i Sävsjö tycker jag. I sig är det inget jätteproblem men det förekommer lite. Jag tycker ändå att det är ganska bra klass på det vi får in.
Har man större eller lite udda saker man vill lämna in går det bra att höra av sig till butiken eller komma in och prata med personalen. Man kan lämna in saker på tisdagar och lördagar när butiken är öppen men även på måndagar, torsdagar och fredagar.
– Så fort grindarna är öppna så tar vi alltid emot och alla är välkomna att lämna. Hämtar gör vi också om det är större saker, säger Pierre.
Den som skänker något får en gåvorabatt på 15 procent som kan användas både i butiken och kaféet.
– Det ger lite driv i det så att man kanske köper lite mer och då gynnar det oss och vi får mer pengar över till barnrättsorganisationen.
Överskottet från butiken går till Erikshjälpens arbete för barns rättigheter världen över.
Volontär i kaféet
Det ökande inflödet och försäljningen gör att det finns behov av fler volontärer. Erikshjälpen tar också emot människor som arbetstränar och som då hjälper till under en period på några veckor eller månader.
– Volontärerna är stommen i vår verksamhet och där finns behov. Framförallt har vi märkt att vi har ökat väldigt bra i kafédelen och där har vi lite ont om folk när det gäller att stå i kaféet.
I somras flyttade kafédelen från en plats lite längre in i butiken till ett område nära entrén och dessutom fick kaféet större yta. Det har gjort att betydligt fler hittar dit och försäljningen har ökat med omkring 50 procent.
I kaféet säljs fika som är bakat av elever på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Aleholm.
– Det är närproducerat, de använder inga konserveringsmedel och det är inga transportkostnader. Vi tycker det är kul att samarbeta på orten och det är kul även för ungdomarna som gör detta, säger Pierre.
Förutom samarbetet med Aleholm samarbetar man också med kommunen på flera sätt.
– Vi har mycket samarbete med kommunen. Vi har Steget, Jobbhuset, Hantverkaren och daglig verksamhet. Det tycker jag är jätteviktigt. Man ska samarbeta så mycket man kan på orten, säger Pierre.
Dessutom samarbetar kring insamlingar till Ukraina som lokala kyrkor arrangerar tillsammans med organisationen Barnens oas. I vår kommer det vara insamlingar en lördag eftermniddag i månaden vid Erikshjälpens lastkaj.
– Sen får vi in lite grejer som vi också sorterar ut till insamlingen så vi är med där på ett hörn också, säger Pierre.