SävsjöAppen
En bild tillhörande nyheten
Till höger: Besime Becovic, driftchef VA på Njudung Energi. Foto: Frida Ohlin
Så mycket PFAS finns i ditt dricksvatten
2025-04-08 15:09

Varningarna om de syntetiska och skadliga PFAS-ämnena blir allt vanligare i samhällsdebatten. Från och med den 1 januari 2026 införs striktare gränsvärden för dessa ämnen i dricksvattnet.
Njudung Energis driftchef berättar i en intervju om hur läget ser ut lokalt.

Enligt Naturskyddsföreningen kallas PFAS-ämnen för "evighetskemikalier" eftersom de är extremt svåra att bryta ner och därför kan finnas kvar i naturen för alltid.

PFAS står för per- och polyfluorerade alkylsubstanser och är ett samlingsnamn för en stor grupp syntetiska kemikalier. Två av de mest kända varianterna är PFOS och PFOA.

Dessa ämnen började tillverkas på 1950-talet och blev snabbt populära tack vare sina vatten-, fett- och smutsavvisande egenskaper, vilket gjorde dem användbara i en mängd olika produkter.

PFAS har i stor skala använts i brandskum, vilket bland annat räddningstjänsten och försvarsmakten nyttjat från 1970-talet och framåt. På brandövningsplatser har detta lett till föroreningar i marken, som i sin tur spridits till vattendrag och grundvatten.

Utöver det finns PFAS-ämnen även i många vardagsprodukter, såsom möbler, kläder, stekpannor, skidvalla, smink, pizzakartonger och solkräm.

Kartläggning 2014
På grund av utsläpp av dessa ämnen i naturen förekommer PFAS även i vårt dricksvatten.
Njudung Energi, som ansvarar för den lokala vatten- och avloppsförsörjningen, genomför regelbundna tester för att kontrollera halterna av PFAS i dricksvattentäkterna

– Vi var med i en kartläggning Livsmedelsverket gjorde 2014 och 2020, och tog då prover på vattnet runt i Sävsjö och Vetlandas kommuner. Vi valde specifikt geografiska områden där det funnits till exempel soptippar eller brandplatser, förklarar Besime Becovic, driftchef VA på Njudung Energi.


Njudung Energi har deltagit i två kartläggningar rörande PFAS i dricksvatten. Foto: Frida Ohlin

Livsmedelsverket har sen år 2014 ett rekommenderat riktvärde på 90 nanogram per liter för 11 olika PFAS-ämnen (PFAS11).

Sedan 2023 har Njudung Energi beslutat att ta prover en gång per år, för att följa mönster fram tills de nya kraven sätts in den 1 januari 2026.
Gränsvärdena kommer då ligga på 4 ng/liter för summa PFAS 4 och 100 ng/liter för summa PFAS 21.

Vad finns det för hälsorisker med PFAS?

– Det är fortfarande oklart exakt vad alla ämnen innebär. Det finns inga akuta risker vid exponering, men efter lång tid kan det vara farligt, svarar Becovic.

– Påvisat är ju att det är cancerframkallande, hormonstörande och påverkar immunförsvar och kolesterol. Det kan även påverka foster och spädbarn som får i sig det via modersmjölken. Så för nyblivna mödrar är det extra viktigt att få i sig så lite av ämnena som möjligt. 

Lokala mätningar
Hur ser då situationen ut i Sävsjö och Vetlanda kommun? Enligt Becovic finns det inga anmärkningsvärda nivåer i Sävsjö kommun, även om PFAS har påvisats. Även i Vetlanda kommun är nivåerna generellt låga – med undantag för en plats där halterna sticker ut.
Dessa värden kan variera från år till år men med provtagning varje år kommer Njudung Energi kunna följa dessa trender.

– Vi såg att Näshult stack ut år 2020 med 30 nanogram per liter. Där har vi tillsatt ett extra reningsteg, så att det utgående vattnet blir renat. I Näshult har dock PFAS halterna i råvattnet gått ner och nästan halverats sedan de första proverna som tagits.


"Påvisat är ju att det är cancerframkallande, hormonstörande och påverkar immunförsvar och kolesterol", förklarar Besime Becovic om PFAS-ämnena. Foto: Frida Ohlin

Till jämförelse ligger de flesta andra PFAS-värden i dricksvattnet inom kommunerna under 1,0 nanogram per liter.
Därför sticker resultatet i Näshult ut som oväntat högt. Vad de förhöjda nivåerna beror på har ännu inte kunnat fastställas.

För att rena de höga nivåerna från Näshults vattentäkt har Njudung tillsatt ett kolfilter, som filtrerar bort de skadliga ämnena innan de når invånarnas vattenkranar.

Går det göra något för att undvika att i för stor utsträckning exponeras för PFAS?

– Det går att tänka på vad vi väljer att köpa för textilier, impregnerade pappförpackningar eller rengöringsmedel. Att se till att det är miljömärkt. Se till att kolla en extra gång vad det ni köper innehåller, eller kontrollera med personal om materialens egenskaper, svarar Besime Becovic.

Men att helt kunna kontrollera om en produkt innehåller PFAS eller inte alltid så enkelt. 

– Om det är Svanen-märkt ska det vara fritt från PFAS. Men det är svårt för oss konsumenter att i övrigt veta, om vi inte helt djupdyker själva.

Ladda ner SävsjöAppen

Ios Android
Lediga jobb
ABL söker personal! Svetsoperatör MAG - svetsning
ABL Construction Equipment i Sävsjö utvecklar, konstruerar och producerar redskap till entreprenadmaskiner, framför allt hjullastare och grävmaskiner, med leveranser till kunder över hela världen. Högsta kvalitet tillsammans med flexibilitet är vårt kännemärke.
Vi är ca 43 anställda i egna lokaler i Sävsjö, där vi har helheten under samma tak.

Arbetsuppgifter:
Du kommer att arbeta med manuell MAG-svetsning – upphäftning och svetsning av redskap till hjullastare och grävmaskiner, allt från fästen till skopor. Tillverkningen sker från grunden utifrån ritningsunderlag och svetsfixturer.

Kvalifikationer
• Gymnasieutbildning eller motsvarande
• Erfarenhet av MAG-svetsning
• Ritningsläsning
• Svenska i tal och text
• Travers och truckkort är meriterande
• Erfarenhet från branschen är också en fördel

Personliga egenskaper
• Noggrann och kvalitetsmedveten som person, vilja att göra ett bra jobb
• Intresserad och vilja att lära nytt och utvecklas

Vid tillsättande av denna tjänst kommer vi att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Tjänsten tillsätts löpande, varför vi vill se just din ansökan så fort som möjligt.

För mer information om tjänsten kontakta:
Martin Andersson, produktionschef
0382-676 21, martin.andersson@abl.se

Lunch
▪️Lunchbuffé med kött-, kyckling- och fiskrätter, sallad och dessert, inklusive dryck och kaffe.

Onsdag - fredag 11.30-14.00 lunchbuffé 135 kr, pensionärspris 120 kr.
Visa dagens lunch från ytterligare 9 restauranger
Erbjudande
Boka SFMklippet 💥Jordgubbar i låda 💥Förpackning 900g 💥URSPRUNG, SPANIEN DIN BOKNING GÄLLER VIA VÅR FACEBOOK
Idag
Elias, Elis har namnsdag idag.
Läs vidare om dagens temadagar och historiska händelser
Mest lästa föreningsliv just nu
Föreningsliv
SPF och PRO på utflykt
I en fullsatt buss gav sig ett förväntansfullt gäng pensionärer iväg på en dagsutflykt. Det var pensionärer från SPF Orion, SPF Sävsjö och PRO Sävsjö-Vrigstad som gav sig iväg tisdagen den 15 april. Just att vi samlades från olika pensionärsorganisationer var väldigt uppskattat. Färden utgick från Sävsjö via Vrigstad och vidare genom Växjö för att till sist komma fram till Boda Glasbruk. Här ligger det unika luffarmuseet ”Hönsalotta”

En unik samling av allehanda prylar framförallt med anknytning till lufferi och vandrare. Ett museum fyllt med prylar, prylar, prylar. Vi var flera som fasade för dem som har i uppgift att damma av samlingen.

Ett rum är fyllt med glas av glasdesignern Erik Höglund och som ursprungligen har varit hans ateljé. Andra rum var fyllda med äggkoppar, tavlor med mera.

Vi samlades för att lyssna på en mycket intressant och underhållande föreläsning om lufferi och äldre tider. Göran Johansson startade museet 2005. Han driver det tillsammans med sin partner Inger. Första lösdriverilagen kom 1303 och 1885 förstärkes denna och utökades med en angiverilag. Det uppskattas ha funnits ca 20 000 luffare. En del hade dock tillstånd till lufferi. Flera kända författare och konstnärer har faktiskt blivit varnade för lösdriveri. Trådarbete eller som det hette ”Trådtjack” var vanligt bland luffare. Göran visade prov på sådana arbeten och det var svårt att gissa vad de skulle användas till. En skulle bland annat användas för att göra rent luskammar. Nasare var namnet för dåtidens handelsresande. Många roliga historier livsöden och underhållande redogörelser från dåtiden luffare framfördes av Göran.

Efter lite vandring i museet vankades det middag. En mycket välsmakande maträtt med kött, potatis och grönsaker serverades. Sångaren och musikern Jocke underhöll med dragspel, fiol och sång. Som avslutning på middagen serverades ostkaka med sylt och grädde. Naturligtvis var det vår mycket goda Vrigstad ostkaka!

På frågan om varför museet heter Hönsalotta svarade Göran att namnet kommer från en kvinnoluffare från Malexander vid namn Charlotta. Hon gick omkring och sålde ägg och fick i folkmun namnet Hönsalotta. Göran tog till sig namnet för att förära hennes minne.

Göran har bedrivit 25 års forskning och tillsammans med Inger skrivit tre böcker om ämnet luffare. De genomför föreläsningar och de letar efter utställningsmaterial till museet landet runt. Lokalen var tidigare Boda smide och en del av deras produktion var till försäljning.

Efter en timmes stopp på Kosta Outlet för eventuella inköp bar det åter iväg till hemorten med ett glatt gäng pensionärer, fyllda med både trevliga upplevelser och god mat.
beskrivande bild
Väder
Idag är högsta temperaturen
och lägsta temperaturen
12 ⁰C
11 ⁰C
väder
Resa
När går nästa buss eller tåg? Det hittar du i SävsjöAppen
Hemester
Tipsa om din bästa hemesterplats under Hemester.