
Varningarna om de syntetiska och skadliga PFAS-ämnena blir allt vanligare i samhällsdebatten. Från och med den 1 januari 2026 införs striktare gränsvärden för dessa ämnen i dricksvattnet.
Njudung Energis driftchef berättar i en intervju om hur läget ser ut lokalt.
Enligt Naturskyddsföreningen kallas PFAS-ämnen för "evighetskemikalier" eftersom de är extremt svåra att bryta ner och därför kan finnas kvar i naturen för alltid.
PFAS står för per- och polyfluorerade alkylsubstanser och är ett samlingsnamn för en stor grupp syntetiska kemikalier. Två av de mest kända varianterna är PFOS och PFOA.
Dessa ämnen började tillverkas på 1950-talet och blev snabbt populära tack vare sina vatten-, fett- och smutsavvisande egenskaper, vilket gjorde dem användbara i en mängd olika produkter.
PFAS har i stor skala använts i brandskum, vilket bland annat räddningstjänsten och försvarsmakten nyttjat från 1970-talet och framåt. På brandövningsplatser har detta lett till föroreningar i marken, som i sin tur spridits till vattendrag och grundvatten.
Utöver det finns PFAS-ämnen även i många vardagsprodukter, såsom möbler, kläder, stekpannor, skidvalla, smink, pizzakartonger och solkräm.
Kartläggning 2014
På grund av utsläpp av dessa ämnen i naturen förekommer PFAS även i vårt dricksvatten.
Njudung Energi, som ansvarar för den lokala vatten- och avloppsförsörjningen, genomför regelbundna tester för att kontrollera halterna av PFAS i dricksvattentäkterna
– Vi var med i en kartläggning Livsmedelsverket gjorde 2014 och 2020, och tog då prover på vattnet runt i Sävsjö och Vetlandas kommuner. Vi valde specifikt geografiska områden där det funnits till exempel soptippar eller brandplatser, förklarar Besime Becovic, driftchef VA på Njudung Energi.
Njudung Energi har deltagit i två kartläggningar rörande PFAS i dricksvatten. Foto: Frida Ohlin
Livsmedelsverket har sen år 2014 ett rekommenderat riktvärde på 90 nanogram per liter för 11 olika PFAS-ämnen (PFAS11).
Sedan 2023 har Njudung Energi beslutat att ta prover en gång per år, för att följa mönster fram tills de nya kraven sätts in den 1 januari 2026.
Gränsvärdena kommer då ligga på 4 ng/liter för summa PFAS 4 och 100 ng/liter för summa PFAS 21.
Vad finns det för hälsorisker med PFAS?
– Det är fortfarande oklart exakt vad alla ämnen innebär. Det finns inga akuta risker vid exponering, men efter lång tid kan det vara farligt, svarar Becovic.
– Påvisat är ju att det är cancerframkallande, hormonstörande och påverkar immunförsvar och kolesterol. Det kan även påverka foster och spädbarn som får i sig det via modersmjölken. Så för nyblivna mödrar är det extra viktigt att få i sig så lite av ämnena som möjligt.
Lokala mätningar
Hur ser då situationen ut i Sävsjö och Vetlanda kommun? Enligt Becovic finns det inga anmärkningsvärda nivåer i Sävsjö kommun, även om PFAS har påvisats. Även i Vetlanda kommun är nivåerna generellt låga – med undantag för en plats där halterna sticker ut.
Dessa värden kan variera från år till år men med provtagning varje år kommer Njudung Energi kunna följa dessa trender.
– Vi såg att Näshult stack ut år 2020 med 30 nanogram per liter. Där har vi tillsatt ett extra reningsteg, så att det utgående vattnet blir renat. I Näshult har dock PFAS halterna i råvattnet gått ner och nästan halverats sedan de första proverna som tagits.
"Påvisat är ju att det är cancerframkallande, hormonstörande och påverkar immunförsvar och kolesterol", förklarar Besime Becovic om PFAS-ämnena. Foto: Frida Ohlin
Till jämförelse ligger de flesta andra PFAS-värden i dricksvattnet inom kommunerna under 1,0 nanogram per liter.
Därför sticker resultatet i Näshult ut som oväntat högt. Vad de förhöjda nivåerna beror på har ännu inte kunnat fastställas.
För att rena de höga nivåerna från Näshults vattentäkt har Njudung tillsatt ett kolfilter, som filtrerar bort de skadliga ämnena innan de når invånarnas vattenkranar.
Går det göra något för att undvika att i för stor utsträckning exponeras för PFAS?
– Det går att tänka på vad vi väljer att köpa för textilier, impregnerade pappförpackningar eller rengöringsmedel. Att se till att det är miljömärkt. Se till att kolla en extra gång vad det ni köper innehåller, eller kontrollera med personal om materialens egenskaper, svarar Besime Becovic.
Men att helt kunna kontrollera om en produkt innehåller PFAS eller inte alltid så enkelt.
– Om det är Svanen-märkt ska det vara fritt från PFAS. Men det är svårt för oss konsumenter att i övrigt veta, om vi inte helt djupdyker själva.