
Allt fler bostäder står tomma i Jönköpings län, visar en ny rapport från Sveriges Allmännytta. Nio av elva allmännyttiga bostadsföretag rapporterar ökade vakanser – ett tydligt tecken på att bostadsmarknaden är på väg att förändras.
Bostadsmarknaden i Sverige är på väg in i en ny fas. Efter åratal av bostadsbrist rapporterar nu allt fler kommuner och bostadsföretag om ett överskott av bostäder.
I Jönköpings län visar en ny rapport från Sveriges Allmännytta att nio av elva kommunala bostadsföretag ser en ökning av tomma bostäder – en tydlig signal om att marknaden är i förändring.
Rapporten, som bygger på statistik från över 200 medlemsföretag samt uppgifter från Boverket och SCB, pekar på att fem av elva bostadsföretag i Jönköpings län nu har ett överskott av bostäder. Tre upplever balans, medan tre fortfarande ser ett underskott.
– Att vi nu ser överskott av bostäder på många håll visar att bostadsmarknaden genomgår en tydlig förändring. För våra medlemsföretag innebär det ekonomiska utmaningar och krav på nya uthyrningsstrategier för att attrahera hyresgäster, säger Sofia Hansdotter, fastighetsutvecklingsexpert på Sveriges Allmännytta.
Allt fler outhyrda lägenheter
Utvecklingen märks tydligt i form av ökade vakanser. Alla elva undersökta bostadsföretag i länet uppger att de har tomma lägenheter, och hos nio av dem har antalet vakanta bostäder ökat det senaste året. Det speglar en trend som syns även nationellt, där hälften av bostadsföretagen har en relativt hög vakansgrad.
– Att vi ser fler outhyrda lägenheter är oroande. Tomma bostäder innebär minskade intäkter för bostadsföretagen i ett redan tufft ekonomiskt läge. Det minskar utrymmet för underhåll, renoveringar och investeringar i nya bostäder, säger Hansdotter.
Kötiderna minskar – behov kvarstår
En annan indikator på förändringen är att kötiderna till bostäder har blivit kortare. I Jönköpings län var den genomsnittliga kötiden under 2024 cirka 30 månader. Trots det rapporterar hälften av företagen fortfarande att det finns köer till deras bostäder.
Samtidigt är skillnaderna stora mellan olika kommuntyper. I storstäderna kvarstår ett tydligt bostadsbehov, inte minst till följd av befolkningstillväxt och höga byggkostnader som pressar upp hyrorna.
Undersskott och överskott
En fortsatt utmaning i hela landet är bristen på anpassade bostäder för äldre. Senior- och trygghetsbostäder är efterfrågade i både städer och på landsbygden. I kontrast står studentbostäder, där det i många kommuner nu finns ett överskott.
Den tudelade bostadsmarknaden ställer nya krav på bostadsbolagen – både i form av ekonomisk anpassning och ökad lyhördhet för vilka bostäder som verkligen efterfrågas.
Rapporten menar att det krävs mer strategisk planering och ett närmare samarbete mellan kommuner och bostadsföretag för att möta de skiftande behoven.