I söndags bjöd Sävsjö Hembygdsförening in till årets sista sommarcafé i hembygdsparken.
Efter kaffe och ostkaka hälsade ordförande Bertil Zettergren söndagens sommarpratare Elisabet Bloom kallad Bettan välkommen. En tv-apparat var inkopplad på scenen med en presentation av skolbygget i Sierra Leone. Hon började sin berättelse på stugtrappan i sol men efter en kvart kom de första regndropparna och alla, ett drygt femtiotal, flyttade in i Ljungastugan.
Bettan har haft en dröm sedan barnsben att bli sjukgymnast, idag heter det fysioterapeut, möjligen kan hennes mormor ha påverkat valet.
Efter realexamen i Sävsjö och studentexamen i Eksjö studerade hon vidare i Berlin och tog där examen som sjukgymnast. Återvände till Sävsjö och fick anställning på Sanatoriet.
Linköping, Malmö och Bern i Schweiz är platser där hon har arbetat. I Kirkenäs i Norge var hon företagsgymnast för gruvarbetarna i ett år.
1986 började hon utbilda sig fyra år i Feldenkraismetoden, som lär ut hur rörelsefunktionen kan förbättra vigören och samtidigt minskar olika smärtåkommor eller andra problem. För detta har hon egen praktik i Malmö och sedan 1997 är hon själv lärare i metoden.
Bettan har gett ut en bok, med titeln "Feldenkraismetoden förklarad", som översatts till tyska och nu väntar en engelsk upplaga.
I Berlin träffade hon afrikanen Haroun Sesay från byn Matham i Sierra Leone. Landet ligger i Västafrika och betyder lejonberg och var koloni under Portugal och England innan det blev fritt 1962. Landet är ungefär så stort som Skåne och halva Småland med 8-10 miljoner invånare och med 60 mil vacker kust. Huvudstaden heter Freetown.
Haroun tog kontakt med Bettan efter 43 år och de gifte sig i Malmö 2013. De skrev tillsammans ett projekt om att utveckla hans hemby som blev totalt förstörd under inbördeskriget 1991-2002. Tyvärr dog han redan 2014 och på sin mans begravning kunde hon inte närvara då ebolaepidemin härjade i området.
Efter att hon blivit upptagen i makens släkt startade hon en insamlingsstiftelse Matham - A Model Village of Sierra Leone och samlade in medel från vänner och bekanta för att förbättra jordbruk och idrott och startade tillsammans med makens släkt ett projekt att bygga en högstadieskola. Den stod färdig 2016 och kostade 40 000 kronor att bygga och tjänar som gymnasium för 500 barn. Alla i byn hjälper till. Solpaneler, brunn och lärarbostad tillkom 2021, men sedan Ukrainakriget bröt ut är det stopp på gåvor. När det inte fanns mer pengar att betala revisorn med fick hon lägga ner stiftelsen.
Bettan är för det mesta på resande fot. Nu närmast i augusti åker hon till sydvästra Ukraina för att starta en Feldenkraisutbildning och bland annat hjälpa sårade soldater och hela hösten finns hon i Georgien för fortsatt utbildning av Feldenkraispedagoger. Som snart 79-åring arbetar hon mer än någonsin.
Flera av hennes lekkamrater, klasskamrater och arbetskamrater liksom storasyster Berit Claesson fanns med runt borden. Ulla Björn, en lekkamrat och klasskamrat från Odengatan/Djurgårdsgatan, som fanns med som sommarpratade i hembygdsparken förra året om sin tid som sjuksköterska på olika kryssningsfartyg.
Bertil Zettergren tackade Bettan med en fototavla med motiv från en granskog runt Sävsjö signerad naturfotograf tillika styrelsemedlem i föreningen Linus Englund och en blombukett från trädgården som han också skänkt.
Det är inte många som kan jämföra sitt engagemang ute i världen med Bettan Bloom och det känns fint att hon vuxit upp i Sävsjö.
Sävsjö Hembygsförening
Maj-Sofie Andersson