SävsjöAppen
När det är jubileum brukar det delas ut utmärkelser av olika slag. Så gjordes även på Sävsjö Rotaryklubbs 60-årsjubileum i Kulturhuset. Den här kvintetten uppmärksammades för insatser utöver vad man kan begära av en medlem. Pernilla Nordh, Per-Anders Andersson, Christina Johansson och Ann-Sofi "Affi" Arvidsson tilldelades Paul Harrias Fellow i form av diplom och märke och Lars-Åke Sandqvist, i mitten, fick Paul Harris Fellow med en safir. Den sistnämnda utmärkelsen är den första till någon medlem i Sävsjö RK. Foto: Privat
Sävsjö Rotaryklubb firade 60 år
2024-09-27 12:10

I måndags kväll firade Sävsjö Rotaryklubb 60-årsjubileum med konsert och middag i Kulturhuset.

Rotary brukar kallas "världens största yrkesnätverk" och finns i de flesta länder i världen. Det var 1905 som advokaten Paul Harris tillsammans med tre andra män i Chicago bildade den första Rotaryklubben. De fyra arbetade inom olika yrken och att träffas över en lunch och utbyta erfarenheter var den enkla, men geniala idén, som snabbt utvecklades och klubbar startades, främst i USA, men spreds snart till många andra länder.

Till Sävsjö kom Rotary 1964. Nässjö RK var charterklubb och vid charterfesten i dåvarande Tingshussalen fick Sävsjöklubbens förste president, Torsten Rygert, ta emot brevet som visade att Sävsjö fått en Rotaryklubb. 26 medlemmar noterades vid klubbens bildande och lite undan för undan har medlemsantalet ökat till dagens 37.

På jubileumsfesten presenterades bilder från de gångna åren och de visade på en varierad verksamhet med lunchmöten med ett föredrag varje gång, olika projekt, hjälpinsatser av olika slag, studiebesök med mera. Sävsjö RK har i många år lämnat ekonomiskt stöd till Läkarbanken/Rotary Doctors, som främst bedriver hjälpverksamhet i Kenya. Från början kallades de doktorer som ställde upp med sin tid mot att någon klubb betalade resa och uppehälle för Jeepdoktorer. De förekommer fortfarande, men fler läkare än tidigare gör nu sina insatser på någon vårdcentral, där de både utbildar inhemska sköterskor och läkare och behandlar patienter under en sexveckorsperiod.

Karin Håkansson är generalsekreterare för Rotary Doctors och hon var inbjuden till jubileet. Hon passade på att tacka för det stöd om klubbmedlemmarna lämnat och hoppades på fortsatt samarbete.

– Ni var tidigt ute och har fortsatt att lämna ert stöd. Ni har skickat ut många "egna" läkare och jag vet att ni har som mål att kunna sända ut en läkare vart tredje år, sa Karin Håkansson.

Inbjuden var även Agneta Ekelund, som varit i Kenya flera gånger på Sävsjö RK:s uppdrag och som då rapporterade om sitt arbete hem till klubben i Sävsjö om de dagliga händelserna. Tack vare Läkarbankens doktorers insatser på den kenyanska landsbygden har hälsoläget förbättrats och framförallt har problemen med malaria och magsjukdomar minskat påtagligt.

Jerry Fredriksson var i 42 år medlem i Sävsjö RK innan han flyttade till Vetlanda. Tillsammans med sin fru Inga har han i alla år lämnat ett ekonomiskt stöd till Läkarbanken och de utmanade nu klubbmedlemmarna att samla in pengar så att en läkare kan skickas ut i Sävsjö RK:s regi vartannat år.


Pernilla Nordh, Per-Anders Andersson, Christina Johansson och Ann-Sofi "Affi" Arvidsson tilldelades Paul Harrias Fellow i form av diplom och märke och Lars-Åke Sandqvist, i mitten, fick Paul Harris Fellow med en safir. Foto: Privat

När det är jubileum brukar det delas ut utmärkelser. Senast var det när klubben firade 50 år och det fanns nu fem medlemmar som uppmärksammades lite extra. De klubbmedlemmar som gjort något utöver vad man kan förvänta sig kan hedras med det som kallas Paul Harris Fellow och fyra medlemmar fick märke och "diplom", som delades ut av klubbpresidenten Leif Göransson. De fyra var Ann-Sofi "Affi" Arvidsson, Christina Johansson, Pernilla Nordh och Per-Anders Andersson. En ännu finare utmärkelse fick Lars-Åke Sandqvist, som fick Paul Harris Fellow med en safir. Det var första gången någon medlem i Sävsjö RK fick ta emot den utmärkelsen.

Jubileumskvällen inleddes på Röda Kvarn med en konsert dit allmänheten var inbjuden. För det musikaliska svarade Vetlanda Kulturskolas stråkensemble under ledning av Ulviyya Ahmeddova och Anders Dahlén. De bjöd bland annat på "Slavonic Dance nr. 8" av Dvorak och "Oblivion" av Piazolla. Felicia Lundqvist och Elvin Afandiyev är elever i Sävsjö musikskola och de sjöng bland annat från "Fantomen på operan". Algot Eriksson, också Sävsjöelev, spelade ur "Chess" på saxofon och vid flygeln satt hela konserten Eva-Marie Nilsson.

– Det blev en väldigt lyckad kväll och vi som var med fick en extra kick att fortsätta att jobba vidare i den positiva anda som råder i klubben, summerade klubbpresidenten Leif Göransson jubileumskvällen.

Skicka in läsarnyhet

Skriv en egen nyhet och skicka till appen för publicering
skicka in

Ladda ner SävsjöAppen

Ios Android
Lediga jobb
ABL söker personal! Svetsoperatör MAG - svetsning
ABL Construction Equipment i Sävsjö utvecklar, konstruerar och producerar redskap till entreprenadmaskiner, framför allt hjullastare och grävmaskiner, med leveranser till kunder över hela världen. Högsta kvalitet tillsammans med flexibilitet är vårt kännemärke.
Vi är ca 43 anställda i egna lokaler i Sävsjö, där vi har helheten under samma tak.

Arbetsuppgifter:
Du kommer att arbeta med manuell MAG-svetsning – upphäftning och svetsning av redskap till hjullastare och grävmaskiner, allt från fästen till skopor. Tillverkningen sker från grunden utifrån ritningsunderlag och svetsfixturer.

Kvalifikationer
• Gymnasieutbildning eller motsvarande
• Erfarenhet av MAG-svetsning
• Ritningsläsning
• Svenska i tal och text
• Travers och truckkort är meriterande
• Erfarenhet från branschen är också en fördel

Personliga egenskaper
• Noggrann och kvalitetsmedveten som person, vilja att göra ett bra jobb
• Intresserad och vilja att lära nytt och utvecklas

Vid tillsättande av denna tjänst kommer vi att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Tjänsten tillsätts löpande, varför vi vill se just din ansökan så fort som möjligt.

För mer information om tjänsten kontakta:
Martin Andersson, produktionschef
0382-676 21, martin.andersson@abl.se

Lunch
▪️ Ugnsbakad Fiskfile med Strimlade Grönsaker Sandefjordsås & Potatispure
▪️ Varmrökt lax med kokt potatis och caféets sås
▪️ Pannkakor med sylt och grädde
▪️ Räksallad, Ceasarsallad

Lunchöppet 11.30-14.00. Dagens lunch 135 kr, sallader 125/145 kr, varmrökt lax 140 kr. Inkl. vatten, kolsyrat vatten, måltidsdryck, sallad, bröd och kaffe.
Visa dagens lunch från ytterligare 8 restauranger
Idag
Marika, Marita har namnsdag idag.
Läs vidare om dagens temadagar och historiska händelser
Väder
Idag är högsta temperaturen
och lägsta temperaturen
11 ⁰C
9 ⁰C
väder
Resa
När går nästa buss eller tåg? Det hittar du i NässjöAppen
Hemester
Tipsa om din bästa hemesterplats under Hemester.