
Studieförbundet Vuxenskolans årsstämma ägde rum i Eksjö förra veckan. Bland annat delades ut Einar Haags stipendium som i år gick till Rosie Persson från Sävsjö.
– Hon har verkligen gjort avtryck, säger Gunilla Hjelm, avdelningschef på Studieförbundet Vuxenskolan.
Nu prisas Rosie Persson för sina insatser som studiecirkelledare, bland annat för anhöriga. I motivationen till priset står bland annat: "Rosie Persson är en fantastisk ledare hos oss på SV inom område Funktionsrätt. Så insiktsfull utan att ta över! Vi är trygga när du är med oss! En toppenledare som lyfter oss i den rollen vi är i som anhöriga. Du har gett oss verktyg att kunna hitta livsmod. Du kommer med tips och råd men du ser också till att fördela ordet i vår grupp så alla får bli lyssnade till."
Rosie Persson har under lång tid jobbat med särskilda insatser inom området funktionsrätt och håller i studiecirklar i Möten med minnen, samtalscirklar om yrkeslivet på äldreboenden och studiecirklar inom hälsa, både för personer inom socialpsykiatrin och inom anhörigstöd.
– Det var jätteroligt för hon blev nominerad av oberoende personer så hon har verkligen gjort avtryck i detta. Sen är det så många i våra verksamheter som många gånger jobbar i det tysta och då är det kul att lyfta fram dem som mottagare, säger Gunilla Hjelm, avdelningschef.
– Det är alltid trevligt att bli uppmärksammad och det var inget jag hade förväntat mig, säger Rosie Persson.
För att hedra minnet av Einar Haag har Studieförbundet Vuxenskolan, på förslag av SLS-funktionärer samt med samarbetande organisationer och Stora Segerstadsskolornas Elevförbund instiftades en minnesfond i Einar Haags namn. Syftet med fonden var att i stipendieform uppmuntra arbetande krafter, som arbetar på ett oegennyttigt sätt inom Studieförbundet Vuxenskolan. Stipendiet har delats ut sedan 1970 till en person som har gjort särskilda insatser.
Svea på stolfabriken
Rosie har jobbat med de här frågorna på äldreboenden runt om på Höglandet och en del av samtalscirklarna har varit tillsammans med anhöriga till personer med demens.
"Svea på stolfabriken" är ett projekt där hon har varit verksam och även där har samtalscirklar varit en av delarna i projektet.
– Då utgick vi från filmen och tittade på ett avsnitt och vi träffades fem-sex gånger och då fick de äldre berätta vad de hade gjort i sitt liv och anhöriga kunde vara med, säger Rosie.
Hennes arbete med samtal har kommit att bli en betydande del i stödet.
– Det är mest anhöriga som jag har haft kontakt med men även personer på äldreboenden och det är alltid uppskattat när man kommer utifrån. Anhöriga är oftast tacksamma att få sitta ner och prata och de kan vara väldigt öppna och känna att det finns andra som har det likadant, säger Rosie.